Economie

Hoog tijd voor kattenbelasting

Tot nu toe is het hebben van een kat gratis. Raar eigenlijk, want een kat zorgt voor minstens zo veel overlast als een hond. Toch is voor eigenaren van een hond meer geregeld. De meeste gemeenten heffen hondenbelasting. Op veel plaatsen geldt een uitlaatverbod om overlast door hondenpoep te voorkomen.

29 July 2003 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:27

Maar een kattenbezitter is vrij om zoveel katten te hebben als hij wil. En de kat is vrij om te gaan en staan waar hij wil. En om te doen wat hij wil, en waar hij dat wil. Nederland telt maar liefst 2,7 miljoen katten. Onbelast. Het lijkt of katten de gemeenschap niets kosten, maar dat is schijn.

Om te beginnen: Alle zandbakken fungeren als kattentoilet. Het zandbakje van mijn kindertjes (ondanks deksel), en de zandbak bij de lagere school om de hoek. Kinderen lopen voortdurend wormen op (en soms nog ergere ziektes), en ouders kopen voortdurend nieuw zandbakzand. Ook borders fungeren als kattentoilet. Mijn borders worden omgespit door de katten van de buren, van de achterburen en van de overburen. Weer nieuwe plantjes kopen.

Nog een bezwaar: Wie kent niet de herrie van krolse katten, ’s avonds, ’s nachts, ’s ochtends vroeg. Overdag onuitgeslapen en met hoofdpijn op m’n werk. Mijn buren kunnen voor geluidsoverlast een forse boete krijgen. Maar de kat van de buren mag alles. Het volgende probleem: Katten zijn jagers die alles wat beweegt leuk vinden. Door hun instinct maken ze kleine beestjes dood ook al zitten ze tot hun nek toe vol met wiskas. Dat is de natuur, zegt z’n baasje dan trots. Muizen, jonge merels, musjes (de mussenstand daalt al jaren), de jonge koolmeesjes uit het nestkastje van mijn zoontje, alles maken ze af. Zelfs vleermuizen, zwaluwen die op het nest aanvliegen en goudvissen zijn niet veilig. In natuurgebieden jagen huiskatten op van alles, ook op beschermde soorten, zoals de zeldzame zandhagedis en de veldhamster. Jaarlijks verwilderen er 45.000 huiskatten! (bron: de Dierenbescherming).

Een laatste bezwaar: Elk jaar rukt de brandweer zo’n 600 keer uit om een kat uit een boom te redden (bron: CBS). Reken eens uit hoeveel dat de gemeenschap kost, de uren van die brandweermensen.

En nu komt het meest verbazende: ik moet zelf andermans katten uit mijn tuin weren, want voor katten geldt geen aanlijnverplichting. Ze mogen mijn tuin in! En als een kat zich verwondt aan, bijvoorbeeld, satéprikkers tussen mijn petunia’s (je moet toch wat), ben ik strafbaar. Als ik een kat op onze zandbak weet te raken met een schoen en de buurvrouw ziet het, ben ik een dierenbeul. Als ik schrikdraad aan de binnenkant van mijn tuinhek span, en een kat met een zwak hart schrikt zich dood, kom ik voor de rechter wegens dierenmishandeling. De kat mag alles in mijn tuin, zonder mijn toestemming!

Onrechtvaardig
Ik vind het onrechtvaardig dat ik voor de kosten van andermans kat mag opdraaien. Daarom ben ik voor een forse kattenbelasting. En voor subsidiemogelijkheden voor niet-kattenbezitters, om nieuw zandbakzand te kunnen kopen. En nieuwe borderplanten. En wormenkuren voor mijn kinderen. En subsidie voor mijn baas, als ik mij in het voorjaar een dag ziek meld. En subsidies voor gemeentes, om de brandweer 600 keer per jaar te kunnen laten uitrukken. Ik vind het niet meer dan rechtvaardig dat kattenbezitters dat alles betalen. Pluk ze maar kaal, die katten.

Ben Schoon, senioronderzoeker ecologie bij de provincie Noord-Holland <?i>

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer