Bedden voor daklozen om kou
AMSTERDAM – De vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, gaan vanaf zaterdag extra bedden beschikbaar stellen voor daklozen.
Dat hebben woordvoerders van de gemeente Amsterdam en Utrecht vrijdag gezegd. Dan beginnen de gemeenten in verband met de verwachte kou weer aan de zogeheten winteropvang. Dak- en thuislozen kunnen zich melden bij de GGD. Onder meer het Leger des Heils zorgt voor de overnachtingsplekken.
Ook in andere steden hebben gemeentes of organisaties in samenwerking met de gemeente voor extra bedden gezorgd in nachtopvanglocaties. Zo heeft de organisatie IrisZorg in onder meer nachtopvangvoorzieningen in Nijmegen en Arnhem, Apeldoorn, Harderwijk, Deventer en Doetinchem extra bedden neergezet voor mensen die daar behoefte aan hebben. Ook kunnen daar extra stoelen worden bijgeplaatst.
Volgens het KNMI krijgt Nederland de komende dagen te maken met een overgang naar vrij koud en droog winterweer, met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst en in de middag temperaturen rond het vriespunt.
Ook voor de langere termijn geven de modellen aan dat de kans op vrieskou (60 procent) groter is dan de kans op overgang naar een wisselvalliger en zachter weertype (40 procent), zo meldde het KNMI.
Netwerkbeheerder Stedin betracht vanaf vandaag grote terughoudendheid bij het afsluiten van elektriciteit en gas in verband met de verwachte winterse omstandigheden.
„Klanten met een betalingsachterstand of zonder contract met een energieleverancier worden tijdens de vorstperiode niet afgesloten”, aldus een woordvoerder van Stedin vrijdag. Wie illegaal energie aftapt, hoeft echter niet op coulance te rekenen. Stedin is actief in Zuid-Holland en Utrecht.
CROW, het landelijk kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte, heeft lang moeten wachten, maar volgende week lijkt het glad te kunnen worden. Dat grijpen CROW en de gemeente Apeldoorn aan om een landelijke test te doen met verschillende manieren om gladde fietspaden te bestrijden.
Er zijn diverse soorten fietspaden uitgekozen, die met verschillende oplossingen van zout of pekel worden bestrooid.
Het waterschap Friesland neemt deze dagen maatregelen om het water in de Friese kanalen, vaarten en vaarwegen tot rust te brengen. Onder meer het Hooglandgemaal in Stavoren wordt uitgezet. Door de maatregelen neemt de kans op ijsaangroei toe, aldus het waterschap.