Onzichtbaar gevechtstoestel weer stapje dichterbij
Door licht te manipuleren, hebben Amerikaanse wetenschappers een flinke stap gezet naar een techniek om grote voorwerpen zoals gevechtsvliegtuigen onzichtbaar te maken.
In hun artikel in het tijdschrift New Yournal of Physics noemen de onderzoekers van de universiteit van Texas het donderdag een „doorbraak.”
Het gaat om een natuurkundig principe waarbij zogeheten plasmonische metamaterialen –composieten van metaal en niet-geleidende nanokunststoffen– voorkomen dat radargolven teruggekaatst en vervolgens waargenomen worden.
Een gevechtsvliegtuig bedekt met dergelijke materialen zou superstealth-eigenschappen krijgen en totaal niet gezien worden door radar, aldus hoofdonderzoeker Andrea Alu.
Inkomende fotonen –lichtdeeltjes– worden verstrooid door de mantel. „Als het verstrooide licht uit de ‘onzichtbaarheidsmantel’ vervolgens botst op lichtdeeltjes die weerkaatst worden door het object onder de mantel, doven ze elkaar uit. Het gevolg is dat het voorwerp niet waarneembaar is op radar”, aldus Alu.
Hij denkt dat het niet nodig is complete gevechtstoestellen met het materiaal te bekleden, alleen de delen die veel radarsignalen weerkaatsen, zoals het staartvlak. Uit het onderzoek bleek ook dat de vorm van het voorwerp er niet toe doen: de mantel werkte even goed bij grillige als bij regelmatig gevormde voorwerpen.