Gebruiker winterbanden haalt opgelucht adem
DEN HAAG – Winterbanden blijven de gemoederen verhitten. Veel veiliger, verklaart de een. Geldklopperij, zegt de ander.
De eerste vorst van betekenis staat voor de deur. Automobilisten met winterbanden halen opgelucht adem. Toch niet voor niets die speciale sloffen gemonteerd.
De winterbandgebruiker is vaak feilloos te herkennen. Negen van de tien keer ontbreken z’n wieldoppen. Bijna een op de drie autobezitters rijdt op winterbanden, zo blijkt uit het donderdag gepresenteerde winterbandenonderzoek. Veiligheid is voor 83 procent het belangrijkste argument.
Bijna de helft voelt niets voor een winterbandplicht. Iets meer dan vier op de tien ondervraagden vinden winterbandgebruik genoeg reden voor premiekorting.
Automobilisten die op winterbanden rijden veroorzaken minder schade. De speciale banden zorgen voor extra veiligheid, omdat het profiel water en sneeuw beter afvoert. Verder hebben de banden door een andere samenstelling onder de 7 graden beter grip. Bovendien is de remweg ruim de helft korter met 30 tegenover 62 meter.
Blij dat ik rij. En… blij als ik niet glij.
Bedenksel van bandenboer
B. Langius (60), Vledder
- eigenaar speelgoedbedrijf
- Opel Caddy, diesel, 2010
- 85.000 km per jaar
- Winterbanden? „Geldklopperij.”
„Winterbanden zijn grote flauwekul. Geldklopperij. Het is een commercieel bedenksel van bandenboeren. Consumenten tuinen er massaal in.”
B. Langius is verklaard tegenstander van winterbanden. „Monteer gewoon goede banden, dan is er niets aan de hand. Je merkt echt geen verschil tussen zomer- en winterbanden. Als je gaat, ga je toch. Hou je netjes aan de snelheid. En ga bij ijzel gewoon niet rijden.”
De zakelijke rijder heeft op zijn Opel Caddy geen winterbanden. „Hier liggen zware bedrijfsbanden met dik profiel onder, daar heb ik ze echt niet nodig. Op mijn privéauto, een Mitsubishi Spacecar, heb ik wel winterbanden. Maar alleen omdat we veel op Duitsland en Frankrijk rijden. Daar geldt een verplichting. Maar niet voor de veiligheid.”
Langius is fel tegen een winterbandplicht. „Je wordt voor de gek gehouden waar je bij zit. Net als bij een kachel. Vanaf 2013 moet ik een filter op mijn schoorsteen hebben. Wie bedenkt zoiets? Die onzinnige ideeën komen allemaal uit Brussel.
Als ik met winterbanden korting op mijn premie krijg, dan monteer ik direct winterbanden. Zo principieel ben ik nu ook weer niet tegen.”
Geen idee wat voor banden
Daphne Nederhoed (21), Empe
- secretaresse orthopedie
- Peugeot 206, benzine, 2002
- 10.000-15.000 km per jaar
- Winterbanden? „Veel veiliger”
„Ik rijd bewust op winterbanden. Voor de veiligheid. Op advies van mijn vader, mijn vriend en de garage. Als het glad is, heb je meer grip, zeggen ze.”
Daphne Nederhoed zegt zelf ook te merken dat ze meer houvast op de weg heeft. „Ik woon in een klein dorpje. Als je iets te hard rijdt, vlieg je zonder winterbanden zo uit de bocht. Nee nee, ik rijd nooit te hard.”
Verschil tussen zomerbanden en winterbanden merkt ze niet. „Nee, niet meer herrie of minder comfort.”
Ze laat haar banden elk jaar aan het begin en het eind van de winter verwisselen. „Daar begin ik echt niet zelf aan, geen idee hoe dat moet. Als ik onderweg een lekke band krijg, bel ik gewoon de ANWB.”
Een eventuele korting op de verzekeringspremie is voor haar alleen maar een extra reden winterbanden te gebruiken. „Een wettelijke winterbandplicht vind ik te ver gaan. Duitsland kent dat wel, maar daar hebben ze, vooral in het zuiden, vaak ook heel ander weer.”
Ze vindt het „geen goed idee” om iemand die zonder winterbanden in de sneeuw een ongeluk veroorzaakt, op te laten draaien voor de kosten. „Iemand mét winterbanden kan net zo goed een ongeluk veroorzaken.”
Overtuigd aanhanger winterbanden
Jan Arends (57), Oosterbeek
- gepensioneerd eigenaar it-bedrijf
- Renault Scenic, benzine, 2004
- 20.000 km per jaar
- Winterbanden? „Verplichten.”
„Winterbanden vond ik altijd grote onzin. Totdat ik een keer bij iemand in de auto zat die op winterbanden reed. Dan merk je het verschil. Vooral als er veel sneeuw ligt. Het maakt verschrikkelijk veel uit.”
Arends is overtuigd aanhanger van winterbanden. „Je merkt dat je veel meer grip hebt. Ik zie het bij ons in Oosterbeek. Automobilisten zonder winterbanden komen daar echt niet tegen de heuvels op. Mensen met winterbanden rijden zo door.”
De tweede auto van Arends, een BMW Z4, doet het zonder winterbanden. „Als je moet remmen in de sneeuw, glijdt een auto zonder winterbanden zo maar door en schiet alle kanten op. Een auto op winterbanden stopt gewoon.”
De Oosterbeker heeft „geen idee” wat voor winterbanden er op zijn Renault liggen. „Ik heb tegen de garage gezegd: Gooi er maar een paar goeie op. ’k Heb daarom ook geen idee wat ze kosten. Maakt me ook niet zo veel uit. Winterbanden zijn absoluut veel veiliger.”
De gepensioneerde it’er vindt een verplichting niet gek. „Zonder winterbanden breng je andere weggebruikers in gevaar. Het is een politieke kwestie, maar ik voel er wel voor.”