Cnossen (CU): Burgemeesterschap is echt iets voor vrouwen
WOUDENBERG – Ze was er niet op uit de eerste vrouwelijke burgemeester van de ChristenUnie te worden, maar nu ze het toch is, is ze er „trots” op. Titia Cnossen-Looijenga: „Het burgemeesterschap is echt iets voor vrouwen.”
Lees ook: Cnossen-Looijenga (CU) nieuwe burgemeester Woudenberg
De telefoon staat bij Cnossen roodgloeiend, sinds bekend werd dat de gemeente Woudenberg haar heeft voorgedragen als burgemeester. De huidige wethouder van Woerden heeft zin in de nieuwe uitdaging die wacht.
Raadslid, wethouder, burgemeester. Een droomcarrière?
„Zo klinkt het wel, maar toen ik raadslid was keek ik niet zo ver vooruit dat ik al dacht aan een burgemeesterschap. Lokale politiek heb ik altijd leuk gevonden en ik heb er steeds meer plezier in gekregen. Het is mooi om nu deze stap te maken.”
Wat trekt u aan in Woudenberg?
„Iedereen gaat altijd eerst af op het uiterlijk. Woudenberg is een prachtige gemeente op de grens van het Utrechts Landschap en de Gelderse Vallei. Als ik naar de bevolking kijk, zie ik dat mensen voor elkaar klaarstaan. Er wordt veel vrijwilligerswerk gedaan en er is gemeenschapszin. Dat spreekt mij aan.”
Wat voor type bestuurder bent u?
„Ik vind het belangrijk allereerst te luisteren naar de inwoners om te horen hoe zij tegen zaken aankijken. Als mensen bijvoorbeeld boos zijn op de gemeente probeer ik me in hun situatie in te leven om vervolgens te kijken hoe we samen tot een oplossing kunnen komen.”
Wat is de belangrijkste uitdaging die u voor uzelf ziet liggen in Woudenberg?
„Als burgemeester krijg ik een andere rol dan ik nu als wethouder heb. Ik moet oppassen dat ik niet een soort veredelde wethouder word. Verder wil ik graag zichtbaar in de samenleving aanwezig zijn. Nu de fusie met Scherpenzeel en Renswoude is afgeketst, is het belangrijk als gemeente een nieuwe stip aan de horizon te zoeken. Daarover moeten we met elkaar nadenken.”
In de oppositie klink soms de kritiek dat Woudenberg te veel een „Staphorstimago” zou krijgen. Terecht?
„Nee, helemaal niet. Er zijn acht raadsleden van christelijke en zeven van niet-christelijke fracties. Wat ik vooral zie is dat zij naar elkaar luisteren en samen het beste zoeken voor de inwoners van Woudenberg.”
Hoe ziet u de relatie met de kerken?
„Er is natuurlijk een zekere afstand tussen de overheid en de kerken, maar het is belangrijk contact te hebben. In Woerden werd het college regelmatig uitgenodigd voor een intrede of afscheid van een predikant. Daar ging ik als wethouder altijd graag naartoe.
In Woudenberg hoop ik zeker de diverse kerken te bezoeken om ook met die kant van de samenleving kennis te maken. Bij welke kerk ik me zelf na de verhuizing hoop aan te sluiten, heb ik nog niet bepaald.”
U bent de eerste vrouwelijke CU-burgemeester. Bijzonder?
„Op dit moment wordt daar nogal sterk de nadruk op gelegd, maar tijdens mijn sollicitatie hield me dat totaal niet bezig. In de gesprekken met de vertrouwenscommissie heb ik ook duidelijk gemerkt dat er naar kwaliteiten werd gekeken. Dat ik nu de eerste vrouwelijke burgemeester ben is een leuke bijkomstigheid, waar ik ook wel trots op ben.
Het burgemeesterschap is ook echt iets voor vrouwen. Je moet een antenne hebben voor wat er leeft in de samenleving. Dat is een eigenschap die ik bij veel vrouwen zie.”
In Woerden was u ook wethouder namens de SGP.
„Ook dat was een unicum, denk ik. Ik heb in Woerden met veel plezier op een goede manier samengewerkt met de SGP. We spreken elkaars taal en begrijpen elkaar, hoewel we niet op alle punten gelijk denken. Als we elkaar met respect tegemoettreden, kunnen we prima samenwerken.”