”Orde op zaken stellen” gaat helder en evenwichtig in op heilsorde
Onzekerheid, veel kerkelijke verwarring en de verschillende visies op de inhoud en de beleving van het geloof zijn voor ds. G. Wassinkmaat de aanleiding geweest voor het schrijven van ”Orde op zaken stellen. Een bijbelse doordenking van de heilsorde”.
Onderzoeken tonen immers uiteenlopende conclusies. Enerzijds lijken christenen tegenwoordig meer van hun geloof overtuigd te zijn. Anderzijds is er weinig belangstelling meer voor grondige Bijbelstudie en exegese. Tussen subjectieve overtuiging en de objectieve waarheid als norm zoekt ds. Wassinkmaat, hervormd predikant te Gameren, weer Bijbelse orde aan te brengen.
In de emotiecultuur waarin wij leven is het van belang dat de inhoud en de beleving van het ware geloof helder aan de orde gesteld worden. Om dat te kunnen doen heeft de auteur als onderwerp de heilsorde gekozen zoals we die verwoord vinden in de gereformeerde theologie.
In een inleidend hoofdstuk wordt die heilsorde eerst uitgelegd en vervolgens ook bevraagd op zijn blijvende waarde. Daarna bespreekt de schrijver in verschillende hoofdstukken de begrippen uit de heilsorde. De Bijbelse fundering daarvan toont hij met veel Schriftplaatsen aan. Regelmatig worden ook de belijdenisgeschriften erbij betrokken, evenals korte citaten van diverse theologen. Op veel plaatsen gebruikt ds. Wassinkmaat eenvoudige voorbeelden ter verduidelijking. Dat alles biedt een mooi overzicht. Al krijg je bij het lezen van het betoog een enkele keer het gevoel dat je van tekst via voorbeeld naar citaat gaat en weer terug.
De auteur zoekt duidelijk naar evenwicht: geen vervlakking of versimpeling van het Evangelie, maar ook geen voorwaardelijk Evangelie. Op een eerlijke manier gaat hij om met de spanning die ervaren kan worden tussen bijvoorbeeld uitverkiezing en eigen verantwoordelijkheid; bevel tot geloof en geloof als Gods gave; heiliging als gave en als opgave.
Ieder hoofdstuk biedt ook een aantal gespreksvragen en Schriftgedeelten die gelezen kunnen worden. Behalve persoonlijk kan het boekje dus ook goed in groepsverband worden gebruikt. Hoe compact de verschillende onderdelen ook beschreven zijn, de hoofdstukken lijken wel wat te lang om tijdens een verenigingsavond in één keer te lezen. Maar onderwerpen zoals deze verdienen ook eerst persoonlijke voorbereiding. En dan is het goed te doen op een vereniging.
Mooi is ook de vijf pagina’s tellende informatielijst achter in het boekje. Daar krijgt de lezer in een paar woorden een indruk van de personen, stromingen en geschriften die genoemd worden. Voor een dieper gaande bestudering van de onderwerpen biedt de literatuurlijst voldoende handvatten.
De auteur is erin geslaagd een heel wezenlijk onderdeel van de geloofsleer op een heldere en evenwichtige manier aan de orde te stellen. Daarbij komt het Woord aan het woord. En dat is bijzonder waardevol. Want het is meer dan ooit noodzakelijk om weer vanuit Gods Woord te leren hoe God een zondaar zalig maakt. Dat gaat immers niet naar onze eigen ideeën, gevoelens of emoties.
Het boekje wil wat dat betreft inderdaad orde op zaken stellen. Het gevoel en de emotie worden terugverwezen naar hun secundaire plaats. Voorop staat Gods Woord. Daarmee wordt door de Heilige Geest het ware geloof gewerkt en gevoed. En zo is er de Bijbelse geloofsbeleving.
In die zin wil het boekje de ”aanhangwagen van het gevoel” weer áchter de ”auto van het geloof” hangen. Daar waar hij hoort… anders gebeuren er ongelukken.
”Orde op zaken stellen” is een boekje dat het waard is om grondig door te lezen. Persoonlijk en met elkaar. Het is geen overbodige luxe om dat in de gereformeerde gezindte eens te doen. Trouwens, buiten die kring zou het ook veel zaken op orde kunnen stellen.
Boekgegevens
Orde op zaken stellen. Een bijbelse doordenking van de heilsorde (Artiosreeks), ds. G. Wassinkmaat;
uitg. Groen, Heerenveen, 2011; ISBN 978 90 8897 005 4; 176 blz.; € 12,50.