Steden verwerpen kritiek politiebonden
AMSTERDAM (ANP) – De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht verwerpen de kritiek van politiebonden ACP en NPB dat ze onvoldoende gebruik maken van de mogelijkheden die de nieuwe Voetbalwet biedt om voetbalvandalen aan te pakken.
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam erkent dat de Voetbalwet nog niet heeft gebracht wat de gemeente ervan had verwacht. Bij aanvang van de wet heeft Amsterdam van tien hooligans die het al jaren op de korrel heeft flinke dossiers gemaakt om hen een meldingsplicht te geven. De rechter heeft die echter vernietigd, aldus een zegsvrouw van de burgemeester.
Ook de kritiek van de bonden dat gemeenten geld boven veiligheid stellen, verwerpt Van der Laan via de zegsvrouw. „In 2010 is bijvoorbeeld voor 22 thuiswedstrijden van Ajax ruim 27.000 uur aan politie ingezet. Voor 2011 zal dat ongeveer net zo veel zijn geweest.”
Ook voor burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht mag de Voetbalwet strenger. Na de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente in oktober heeft hij een aantal opgepakte hooligans van FC Utrecht al een maximaal stadionomgevingsverbod van 24 maanden opgelegd, maar hij vindt dat zo’n verbod veel langer zou moeten kunnen duren.
Wolfsen was in 2010 de eerste burgemeester die de wet ook gebruikte om hangjongeren in de wijk Terwijde aan te pakken. Hij legde deze groep een gebiedsverbod op toen ze aanhoudend wijkbewoners treiterden. Een homostel werd uit de wijk weggepest, een allochtone familie besloot zelf te verhuizen. De Utrechtse burgemeester bestrijdt dat het handhaven van de openbare orde ondergeschikt zou zijn aan geld dat in de horeca in voetbalstadions wordt verdiend.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam herkent zich ook niet in het beeld dat politiebonden schetsen, zei zijn woordvoerder. „De Voetbalwet wordt in Rotterdam gebruikt waar mogelijk. Wel ziet Rotterdam mogelijkheden de wet te verruimen. Daarover zal Aboutaleb donderdag in de Tweede Kamer meer vertellen.”
Na de rellen na de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente in december kwam aanscherping van de Voetbalwet weer op de agenda van de Tweede Kamer. CDA en VVD stelden toen dat burgemeesters harder mogen optreden tegen relschoppers, maar de wet zou ook strenger kunnen. PvdA en PVV waren al eerder gekomen met een voorstel de Voetbalwet aan te scherpen. Ze willen een gebiedsverbod dat een groter gebied beslaat en ook langer duurt.