Buitenland

Muiterij op Filipijnen vreedzaam beëindigd

Een muiterij van bijna 300 Filipijnse militairen in een winkelcomplex in het zakencentrum van de hoofdstad Manilla is zondag na negentien uur zonder bloedvergieten beëindigd. Naar aanleiding daarvan heeft de politie vanmorgen een voormalige naaste medewerker van ex-president Joseph Estrada gearresteerd. De Filipijnse autoriteiten onderzoeken of de muiterij van ongeveer 300 militairen van zondag onderdeel was van een groter complot om de regering van president Gloria Arroyo omver te werpen. Dat heeft de Britse omroep BBC vandaag gemeld.

Buitenlandredactie
28 July 2003 12:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:27

In een huis van de verdachte, Ramon Cardenas, werden automatische geweren, munitie en dezelfde rode armbanden aangetroffen als die de muitende militairen om hadden. Volgens de politie is dit huis zeer waarschijnlijk door de muiters tijdens de voorbereiding van hun actie gebruikt als veilige plaats van samenkomst.

Aan de muiterij, waarbij een kleine 300 militairen waren betrokken, kwam na negentien uur een einde zonder dat er een schot was gevallen. De muiters zeiden vanaf het begin dat zij geen coup wilden plegen, maar alleen wilden protesteren tegen de corruptie en het nepotisme onder de regering van president Gloria Macapagal Arroyo. Zij hielden een gebouwencomplex in het zakencentrum van de Filipijnse hoofdstad Manilla bezet en eisten het aftreden van Arroyo.

Arroyo volgde als president Estrada op, die in januari 2001 moest opstappen onder druk van massale protesten tegen zijn corrupte regering. Volgens de politie zaten aanhangers van Estrada achter de muiterij en zullen meer arrestaties volgen. Advocaten van Estrada, die op beschuldiging van corruptie in hechtenis zit in afwachting van een proces, ontkenden enige betrokkenheid van hun cliënt bij de muiterij.

Vandaag stonden bij het congresgebouw, waar Arroyo later op de dag haar jaarlijkse toespraak tot de natie zou houden, meer dan 2000 politiemensen en scherpschutters geposteerd.

Arroyo was zondag zichtbaar opgelucht toen ze op een persconferentie bekendmaakte dat de muiters hun actie hadden opgegeven. „De crisis is voorbij”, zei zij. Volgens de president waren 296 militairen, onder wie zeventig officieren, bij de muiterij betrokken. Arroyo had in eerste instantie het leger en de politie opdracht gegeven paraat te staan om de muiterij met geweld te beëindigen, maar gaf de muiters tot gisterochtend 11.00 uur Nederlandse tijd de gelegenheid om uit eigen beweging hun rebellie te staken. Dat ultimatum werd eerst tot 13.00 uur en vervolgens met onbepaalde tijd verlengd toen de muiters zich bereid hadden verklaard met regeringsvertegenwoordigers in onderhandeling te gaan.

De muiters hadden op een persconferentie laten weten dat zij genoeg hadden van de corruptie en het nepotisme in hun land. Zij zeiden geen coup te willen plegen. De militairen noemen zich de ”Magdalo-groep”, naar een groep Filipijnse revolutionairen die in de 19e eeuw vochten tegen het Spaanse koloniale juk.

De muiterij kreeg geen steun binnen het leger en ook de Filipijnse bevolking steunde de opstandelingen niet. De legerstafchef betuigde onmiddellijk zijn loyaliteit aan de regering-Arroyo.

In een verklaring betichtten de muiters de regering-Arroyo ervan zich niet alleen schuldig te maken aan corruptie en nepotisme, maar ook de gewelddadige opstanden van communistische en islamitische rebellen te steunen door deze opstandelingen wapens en munitie te verkopen, met als enige doel zelf in het zadel te kunnen blijven. Ook werd de regering er door de muiters van beticht zelf achter de dodelijke aanslagen te zitten die zich de laatste tijd voordoen, in de hoop nog meer steun van de VS los te krijgen en de staat van beleg te kunnen afkondigen, waardoor ze verregaande bevoegdheden zou krijgen.

De Filipijnse vice-president Guingona noemde zondag op zijn beurt de klachten van de muitende militairen legitiem. Hij was tot vorig jaar ook minister van Buitenlandse Zaken. Guingona legde die functie neer wegens onenigheid met president Arroyo. Zij waren het onder meer niet eens over de inzet van Amerikaanse soldaten in het land. Die moeten helpen het terrorisme van onder meer de groep Abu Sayyaf te bestrijden. Arroyo is tevreden over die hulp, Guingona vindt die in strijd met de grondwet. De Verenigde Staten veroordeelden de opstand van de militairen en spraken hun steun uit aan Arroyo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer