Eerste verjaardag revolutie; duizenden Egyptenaren op Tahrirplein
CAÏRO – Duizenden Egyptenaren hebben zich vanochtend verzameld op het beroemde Tahrirplein in Caïro voor de eerste verjaardag van de revolutie. Op die plaats begonnen op 25 januari 2011 de protesten die leidden tot het aftreden van president Hosni Mubarak.
Niet alle Egyptenaren op het plein hadden hetzelfde doel. Sommigen wilden „de martelaren van de revolutie eren.”
Anderen droegen protestborden met ”Weg met het militaire bewind”.
De militaire raad nam na het vertrek van Mubarak op 11 februari de macht over als overgangsmaatregel.
De bekende Egyptische blogger Michael Nabil is gisteren na tien maanden gevangenschap vrijgelaten. Dat heeft zijn broer gisteren bekendgemaakt.
Een Egyptische militaire rechtbank had Nabil in december tot twee jaar cel veroordeeld wegens kritiek op het leger. De blogger kreeg zaterdag gratie.
Nabil had in maart op zijn blog de regerende militairen bekritiseerd. Hij schreef onder meer dat het leger meer aan zijn eigen belangen dacht dan aan die van het Egyptische volk. Nabils arrestatie en gevangenschap door de nieuwe machthebbers in Egypte leidde tot woedende reacties en protesten. De blogger en 1959 andere gevangenen kregen gratie ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de opstand.
De noodtoestand in Egypte zou vandaag vrijwel worden opgeheven, liet de militaire leider van Egypte, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, gisteren in een televisietoespraak weten. Hij zei dat de noodtoestand in bepaalde gevallen nog wel van kracht blijft, bijvoorbeeld bij „problemen.” Mensenrechtenactvisten hebben gezegd bang te zijn dat hij die term ruim interpreteert.
De noodtoestand, die de burger elementaire rechten ontzegt, vormt het fundament van de door militairen gedomineerde regeringen die Egypte sinds de militaire staatsgreep van zestig jaar geleden hebben bestuurd. Tantawi is de vijfde hoge officier die er de baas is sinds 1952. De noodtoestand stamt uit 1958 en was permanent van kracht sinds de moord op Mubaraks voorganger, Anwar Sadat, in 1981. Sadat was zelf een van de Vrije Officieren die de staatsgreep pleegden.
Die verboden in januari 1953 alle politieke partijen en riepen in juni de republiek uit met een nieuwe grondwet. Die had een seculier en socialistisch karakter. Tot de felste tegenstanders hiervan behoorde de moslimbroederschap. Die werd daarom in januari 1954 verboden en werd wreed vervolgd door met name de tweede president van Egypte, Gamal Abdel Nasser.
De broederschap bleef tot in 2011 verboden. Ze heeft via haar politieke vehikel, de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (PFJ), pas de eerste vrije verkiezingen sinds jaren gewonnen. Ze domineert nu het nieuwe parlement dat maandag werd geïnstalleerd.