Economie

Reisvergoeding werknemers onder de loep

DEN HAAG – Bied werknemers die vaker buiten de spits reizen of de auto laten staan en bijvoorbeeld de fiets pakken, fiscale voordelen. Dat bepleitte maandag de werkgroep B50, een organisatie van tientallen grote werkgevers, zoals ABN AMRO en KLM. Doel is filedruk en CO2-uitstoot te verminderen.

Redactie economie
24 January 2012 12:15Gewijzigd op 14 November 2020 18:52
Foto ANP
Foto ANP

Staatssecretaris Weekers van Financiën noemde de voorstellen van de werkgroep B50 om files te bestrijden maandag interessant. Hij laat er onderzoek naar doen. „Files kosten tijd en geld, daarom ben ik blij met voorstellen om die aan te pakken.”

Voor de 6,5 miljoen werknemers die níét met een auto van de zaak naar het werk komen, heeft de werkgroep B50 het zogeheten persoonlijk mobiliteitsbudget bedacht. Dat bestaat uit een vast en een variabel bestanddeel, zowel voor woon-werkverkeer als voor zakelijk reizen. Het principe van het vaste component is dat het onafhankelijk is van de gereisde afstand en van de vraag of iemand daadwerkelijk heeft gereisd. Bij de variabele component betreft het een tegemoetkoming van de gemaakte kosten, waarbij de hoogte van de vergoeding afhangt van onder meer de reisafstand en de manier van reizen.

De huidige reiskostenvergoeding door werkgevers biedt „te weinig flexibiliteit om slim reizen te ondersteunen”, stelt de groep. Een tweede voorstel betreft de invoering van een zogeheten bonus-malusleasebudget. Dat is bedoeld voor de ongeveer 800.000 werknemers mét auto van de zaak. „Dit budget prikkelt medewerkers minder privé te reizen, zuiniger te rijden, meer thuis te werken en meer van fiets en openbaar vervoer gebruik te maken.”

ANWB-woordvoerder Ad Vonk noemt de voorstellen „zeer interessant.” Dat het ministerie van Financiën, in het kader van bezuinigingen, overweegt de onbelaste kilometervergoeding van 19 eurocent te verlagen, wijst de ANWB af. „Daarmee pakt de staat geld af van de automobilist.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer