Militaire Raad: Parlement is nu wetgever Egypte
CAÏRO – De net beëdigde Egyptische Tweede Kamer, de ”Majlis al-Shaab” (Volksvergadering), is de wetgevende macht in het land. Dit heeft de sterke man van het land, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, maandag in een brief aan de regering bevestigd.
De Majlis kwam maandag voor het eerst bijeen. Het land had geen parlement meer sinds de val in februari 2011 van de autocraat Hosni Mubarak, die bijna dertig jaar aan de macht was.
Het regime van Mubarak stortte tijdens hevige onlusten en protesten in, mede door toedoen van Tantawi. Hij leidt de Opperste Militaire Raad die het land regeert sinds Mubarak van het politieke toneel verdween. De maarschalk was twintig jaar lang onder meer minister van Defensie van Mubarak. Hij wordt ervan verdacht geen haast te willen maken met een echte overdracht van de macht van militairen aan burgers. De militairen grepen de macht in 1952.
De militaire raad heeft democratische verkiezingen laten houden, die overweldigend zijn gewonnen door partijen die de politieke islam uitdragen. De moslimbroederschap domineert het nieuwe parlement met zijn Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (PFJ).
Een topman van de PFJ, Mohammed Saad al-Katatni, is maandag tot parlementsvoorzitter gekozen. De keuze voor een islamist zou onder voormalig Mubarak ondenkbaar geweest zijn. Toen werd deze groep onderdrukt.
De militairen hebben meer dan een halve eeuw hardhandig voorkomen dat de moslimbroeders zich politiek manifesteerden. Indien ze inderdaad de wetgevende macht aan het door islamisten gedomineerde parlement afstaan, is dat een mijlpaal, aldus waarnemers.
De belangrijkste taak van parlement is het samenstellen van een honderdkoppige raad die een nieuwe grondwet moet opstellen. De parlementsverkiezingen gingen 28 november van start en namen weken in beslag. De verkiezingen voor het hogerhuis beginnen eind deze maand.