Nederlanders gaan steeds meer aan verpleging betalen
DEN HAAG – De kosten voor verpleging en verzorging van ouderen en zieken stijgen de komende jaren van 11 miljard in 2009 tot bijna 25 miljard in 2030. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een studie die vandaag is gepresenteerd.
De zorgkosten nemen sneller toe dan het bruto binnenlands product. Een steeds groter deel van de publieke middelen gaat volgens het SCP naar verpleging en verzorging. Van 1,9 procent in 2009 naar 2,9 procent in 2030.
De sector verpleging en verzorging omvat de zorg voor ouderen, gehandicapten en zieken die thuis of in verpleeghuizen wonen. In 2009 maakten 1,2 miljoen mensen hiervan gebruik. Dat is 11 procent van de bevolking van 30 jaar en ouder. De kosten van deze zorg bedroegen 11 miljard euro.
Naar verwachting zal het aantal gebruikers van verpleging en verzorging in 2030 toegenomen zijn tot 1,6 miljoen. Dat is een gemiddelde groei van 1,5 procent per jaar. Het zorggebruik stijgt daarmee veel minder dan de verdergaande vergrijzing doet verwachten, aldus het SCP. Zo groeit het aantal 65-plussers jaarlijks met meer dan 2 procent en het aantal 80-plussers met circa 2,5 procent. Senioren nemen echter minder zorg af, omdat ze langer gezond blijven. Daarbij speelt ook een rol dat het groeiende aantal Nederlanders met een hogere opleiding en een dito inkomen minder vaak een beroep op de zorg doet. Deze groep is eerder geneigd zelf iets te regelen, wat de toename van de particuliere zorg verklaart.
Dat de zorguitgaven in 2030 meer dan verdubbelen wordt vooral veroorzaakt door de toegenomen kosten. De uitgaven stijgen jaarlijks veel sterker dan het aantal gebruikers – 4,1 procent tegenover 1,5 procent.
Het voornemen van het kabinet om de kwaliteit van het zorgpersoneel te verbeteren kan de kosten mogelijk nog verder opstuwen, waarschuwt het SCP.