Binnenland

Kans op jeuk na zwemmen in plas

De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in de Groene Heuvels voor zwemmersjeuk. Afgelopen week zijn bij de provincie diverse meldingen binnengekomen van mensen die hevig jeukende bultjes hadden opgelopen. Bij de plas zijn inmiddels waarschuwingsborden geplaatst.

Regioredactie
25 July 2003 18:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:27

Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie door de parasiet verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet, omdat daar veel larfjes kunnen zitten, zo liet een woordvoerder van de provincie Gelderland vrijdag weten. Ook is het aan te raden zich na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken.

Zeer waarschijnlijk worden de klachten veroorzaakt door een parasiet van watervogels. De parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht en kan zich via waterslakken vermenigvuldigen. Deze larfjes, die met het blote oog niet zichtbaar zijn, gaan na vrijkomen uit de slak op zoek naar watervogels. Als de larfjes geen watervogel maar een zwemmer tegenkomen, proberen zij de huid van de zwemmer binnen te dringen. Ze worden direct door het menselijk afweermechanisme onschadelijk gemaakt.

Het ontstaan van rode vlekjes of bultjes gaat gepaard met een jeukend of prikkend gevoel. Bij sommige mensen ontwikkelt zich een soort allergische reactie. Bij herhaalde blootstelling kunnen de rode vlekjes overgaan in grotere, hardere zwellingen van 1 tot 3 centimeter doorsnede. Het jeuken is zeer intens en kan gepaard gaan met hoofdpijn en koorts.

Doorgaans verdwijnen de bultjes en de jeuk weer binnen een dag en de huid herstelt zich volkomen. Bij overgevoeligheid kunnen de klachten langer aanhouden. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig. De provincie adviseert bij klachten wel de huisarts te raadplegen.

Bij de Gelderse stranden van de Byland in Rijnwaarden zijn de problemen met cynanobacteriën (blauwalgen) weer voorbij. Het waarschuwingsbord is weggehaald. De laatste dagen zijn er geen drijflagen blauwalgen meer aangetroffen bij de stranden. De algen kunnen huidirritatie veroorzaken en na inslikken kunnen er maagdarmstoornissen optreden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer