Armen profiteren niet van economische groei in G20-landen
DEN HAAG – De economische groei heeft sinds 1990 in veertien landen van de G20-landen de arme mensen meestal geen voordelen opgeleverd, blijkt uit een rapport van hulporganisatie Oxfam Novib. „Het rapport prikt voor eens en altijd de veronderstelling door dat economische groei omlaag druppelt naar de armsten”, stelt medeauteur Caroline Pearce.
Het rapport ”Left behind by the G20?” is donderdag door Oxfam gepubliceerd en zal volgende week worden overhandigd aan de Mexicaanse president tijdens het World Economic Forum in Davos. Dit jaar zit Mexico de G20 voor. De helft van de arme mensen op de wereld woont in een G20-land.
De inkomensongelijkheid steeg van 1990 tot 2010 het snelst in Rusland, China, Japan en Zuid-Afrika. Het rapport voorspelt dat ruim één miljoen mensen in Zuid Afrika het volgende decennium onder de armoedegrens terecht komen als die groeiende ongelijkheid niet wordt aangepakt. Ook rijke landen asl Canada, Groot-Brittannië en Duitsland bevinden zich volgens Oxfam in de gevarenzone.
De economische crisis van nu treft de armsten het hardst. „Als de G20 de armoede wil aanpakken, moet zij meer doen dan alleen economische groei bevorderen. Ze moet beleid ontwikkelen dat de inkomsten van arme mensen laat stijgen en hen beschermt tegen milieuverval”, aldus onderzoeker Pearce.
Volgens het rapport zetten te veel overheden en beleidsmakers economische groei op de eerste plaats en de belangen van arme mensen op de tweede. Hun inkomens zijn daardoor steeds verder achtergeraakt op de topinkomens.
Zuid-Korea is het enige rijke land dat het in de afgelopen twintig jaar lukte de ongelijkheid terug te dringen. In de opkomende economieën Brazilië, Argentinië en Mexico is armoede ook verminderd, maar de ongelijkheid is er nog steeds groot.
Het rapport noemt vijf mogelijke overheidsmaatregelen om ongelijkheid te verminderen: herverdeling van inkomen, universele gezondheidszorg en onderwijs, progressieve belastingen, wegnemen van barrières voor vrouwen en voor gelijke rechten en landhervormingen.
Lees hier het volledige (Engelstalige) rapport ”Left behind by the G20?”
Lees ook: Wereldbank: Crisis raakt ook landen in opkomst