Synagoge Enschede start netwerk voor stolpersteine
ENSCHEDE – Stichting Synagoge Enschede heeft een landelijk netwerk opgezet om lokale initiatieven voor het plaatsen van zogeheten ”Stolpersteine” of struikelstenen te coördineren. De eerste bijeenkomst was gisteren in de synagoge van Enschede.
Stolpersteine zijn gedenktekens die worden aangebracht in het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. In veel Nederlandse steden werden al steentjes gelegd.
In september 2012 wil de Stichting Synagoge Enschede de eerste Stolpersteine in Enschede gaan leggen. „Als stichting lopen wij de voorbereidingen op dat project tegen allerlei praktische vragen aan”, aldus Esly van Dam van Stichting Synagoge Enschede. „We gaan ervan uit dat andere mensen die zich bezighouden met het leggen van Stolpersteine, tegen dezelfde praktische zaken aanlopen. Nu vindt iedereen het wiel telkens opnieuw uit. Vandaar dat we het initiatief hebben genomen tot een landelijk netwerk om van elkaars ervaringen te leren en te voorkomen dat we allemaal dezelfde fouten maken.”
Dat de behoefte om ervaringen en kennis uit te wisselen niet alleen bestaat bij de Stichting Synagoge Enschede, blijkt uit het grote aantal aanmeldingen voor de eerste bijeenkomst. „Er zijn mensen uit het hele land op afgekomen, van Oude Pekela tot Eindhoven en van Amersfoort tot Borne. We hebben met elkaar gesproken over het historische onderzoek, maar ook over financiële en juridische aspecten van het leggen van Stolpersteine”, aldus Van Dam.
In veel steden worden enkele tientallen struikelstenen gelegd terwijl er veel meer Joden zijn gedeporteerd. Stichting Synagoge Enschede gaat in Enschede echter uit van ongeveer 800 steentjes, voor elk slachtoffer één. Voorzitter van de stichting Frans Bakx: „Niet alleen voor de Joodse slachtoffers, maar ook voor verzetsstrijders, homoseksuelen, en jehova’s getuigen. Elk slachtoffer verdient in onze ogen een monument.” De stichting organiseert allerlei activiteiten in de synagoge van Enschede. Daarnaast organiseert de stichting cursussen, lezingen, symposia en muzikale optredens en ten minste twee keer per jaar een tentoonstelling.