Different wijst kritiek op homotherapie van de hand
AMSTERDAM – De christelijke hulpverleningsorganisatie Different biedt aan mensen met homoseksuele gevoelens geen therapie die deze gevoelens „moet onderdrukken.”
Lees ook: Toezicht op christelijke homotherapie verscherpt.
Lees ook: Kamer: Stop vergoeding homotherapie.
Dat stelt directeur Henk van Rhee van de Stichting Tot Heil des Volks, waaronder Different valt, dinsdagmiddag in een schriftelijke verklaring. Hij reageert daarmee op een artikel dinsdagochtend in het dagblad Trouw.
Volgens Different geeft de publicatie in Trouw „een onjuiste en onvolledige voorstelling van zaken.” De organisatie herkent zich niet in de suggesties dat het zou gaan om een therapie die „gevoelens moet onderdrukken” en cliënten „die door afwijzing van geloofsgenoten in de knoei komen.” De publicatie leidde tot kritische reacties van onder meer zorgverzekeraars en kamerleden van VVD en GroenLinks. De PVV heeft dinsdagmiddag schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan minister Schippers van Volksgezondheid. De fractie wil onder meer weten hoe de bewindsvrouw ervoor gaat zorgen „dat deze verwerpelijke anti-homotherapie direct uit het basispakket verdwijnt.”
Different volstaat op dit moment met een schriftelijke verklaring naar aanleiding van de ontstane commotie. Het gaat volgens de organisatie om „een gecompliceerde en beladen problematiek die in veel gevallen heel vooringenomen benaderd wordt.”
In de verklaring geeft Van Rhee aan een onderzoek naar de hulpverlening van Different door de Inspectie voor de Gezondheidszorg „van harte toe te juichen.” „Hopelijk kan er zo een correctie komen op de ontstane beeldvorming.”
De door zorgverzekeraars vergoede hulpverlening van Different heeft volgens Van Rhee plaats „via de geldende procedures. Na een intakegesprek en een adviesgesprek volgt de behandelfase. Na de intake en de diagnose wordt het diagnoseverslag en het behandelplan getoetst door twee externe onafhankelijke therapeuten. Pas na goedkeuring start de behandeling. Alle behandelingen worden geregistreerd en zijn toetsbaar aan de gestelde behandeldoelen.”
Onderdeel van de aanpak van Different is „een continue tevredenheidsmeting.” Daarin scoort Different volgens Van Rhee „zeer hoog.” Hij wijst er ook op dat hulpverleningstrajecten „zelden worden afgebroken.” „Gemiddeld leidt begeleiding door Different tot een hoger welbevinden en een mindere zorgvraag. Nut en effectiviteit van onze aanpak is hiermee voor ons voldoende aangetoond”, aldus Van Rhee.
Bestuurder David Rietveld van Europsyche, een landelijk erkende instelling in de geestelijke gezondheidszorg, bevestigde in een reactie dat er bij Different geen sprake is van het onderdrukken van gevoelens. „In plaats daarvan worden jongeren onder meer geholpen met het leven met hun gevoelens. Dat jongeren er zelf voor kiezen om bijvoorbeeld homoseksuele gevoelens te onderdrukken, is hun eigen wens”, aldus Rietveld. De behandelaars van Different zijn aangesloten bij Europsyche.
Lees hier de volledige verklaring.