Binnenland

Verdediging centraal bij digitaal conflict

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse krijgsmacht moet in digitale conflicten vooral verdedigen en informatie vergaren. De krijgsmacht heeft nu nog te weinig kennis en middelen om ook aanvallend te werk te gaan, al moeten de kennis en kunde wel mondjesmaat worden uitgebreid. Dat advies geven de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) en de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV).

17 January 2012 15:53Gewijzigd op 14 November 2020 18:43

De twee organisaties onderzochten voor de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie, wat de overheid het beste kan doen op het gebied van digitale weerbaarheid. Dinsdag is het advies aangeboden aan de drie ministeries. Later dit jaar volgt een reactie van het kabinet.

Het kabinet maakt tot en met 2015 50 miljoen euro vrij voor investeringen in digitale middelen. Afgezet tegen andere landen (vooral de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk) is dat volgens beide adviesorganisaties een bescheiden bedrag.

Hoe groot de dreiging is van digitale conflicten, is moeilijk te achterhalen. Onderzoek daarnaar staat nog in de kinderschoenen. De AIV en de CAVV pleiten er daarom voor om die dreiging duidelijk in kaart te brengen. Het liefst in EU- of NAVO-verband, omdat de dreiging grensoverschrijdend is.

Volgens de twee organisaties moet het kabinet geïntegreerd te werk gaan om digitale aanvallen af te slaan, zo bleek vorig jaar nog met de DigiNotar-affaire. Toen brachten hackers valse veiligheidszegels van het inmiddels failliete bedrijf in omloop. Dergelijke zegels moeten de veiligheid en echtheid van websites garanderen. Door de kraak kon de overheid, die ook de DigiNotar-zegels gebruikte, de veiligheid en echtheid van haar websites (zoals DigiD) tijdelijk niet meer garanderen.

Onlangs is een centrum voor digitale veiligheid geopend (Cyber Security Centrum), volgens de adviesorganisaties een goede en belangrijke eerste stap. Daarmee kan op termijn alles wat er aan kennis en kunde is bij onder meer het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de inlichtingendienst AIVD, worden gebundeld om overzicht te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer