Binnenland

Rijkswaterstaat: Over drie weken weer schepen door sluis Eefde

EEFDE – Over drie weken kunnen er weer schepen door de sluis bij Eefde. Dat meldde Rijkswaterstaat maandagavond.

Regioredactie
16 January 2012 19:29Gewijzigd op 14 November 2020 18:43
De kapotte sluis bij Eefde. Foto RD
De kapotte sluis bij Eefde. Foto RD

De sluis is vanwege een kapotte sluisdeur sinds 3 januari gestremd. Zo’n veertig schepen kunnen daardoor niet verder.

Rijkswaterstaat gaat een tijdelijke hefconstructie inzetten waardoor dagelijks 60 tot tot 80 procent van de schepen de sluis weer kan passeren. Zonodig maakt Rijkswaterstaat een tijdelijke laad- en losvoorziening bij de sluis en worden maatregelen genomen voor vervoer over de weg en het spoor.

Rijkswaterstaat wil samen met de getroffen bedrijven deze week bespreken hoe de verschillende maatregelen het beste ingezet kunnen worden.

Het duurt naar verwachting acht weken om de schade aan Sluis Eefde te herstellen. De benodigde duur van de herstelwerkzaamheden heeft Rijkswaterstaat kunnen bepalen op basis van onderzoek naar de schade aan de sluisdeur, de betonconstructie van muren, vloeren en drempel in de sluiskolk, de tandwielkasten, de kettingen en kabels.

Vervanging van de kettingen gaat de meeste tijd kosten. De kettingen kunnen niet meer gerepareerd worden. Ze worden in hun geheel vervangen. Ze moeten op maat worden gemaakt. De schade aan de andere onderdelen van de sluis is beperkt en kan binnen de vervangingstermijn van de kettingen worden verholpen.

De resultaten van het onderzoek door TNO naar de oorzaak van het incident zijn nog niet beschikbaar. Naar verwachting zullen deze resultaten geen effect hebben op de herstelwerkzaamheden en de duur van de stremming van de sluis.

In de nacht van 2 op 3 januari viel bij Sluis Eefde de sluisdeur tussen de sluiskolk en de IJssel naar beneden. De afgelopen week onderzocht Rijkswaterstaat wat de schade aan de verschillende onderdelen van de sluis was.

Ook de onbeschadigde deur van de sluis bij Eefde is onderwerp van onderzoek, zo maakte Rijkswaterstaat gisteren bekend. De ‘goede’ deur is gisteren, onder toeziend oog van onderzoeksinstituut TNO, gedemonteerd.

De deur heeft nagenoeg dezelfde constructie als de andere, beschadigde deur. TNO gaat alle onderdelen van de ‘goede’ sluisdeur onderzoeken, zodat helderheid ontstaat over de veiligheid van deze deur. Mogelijk biedt het onderzoek informatie voor het onderzoek naar de oorzaken van de val van de andere deur.

De weg over de sluis in Eefde is gisteren vrijgegegeven voor voetgangers en fietsers. Voor het overige wegverkeer blijft een omleiding gelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer