Baan wil schikken met beleggers VS
Baan Company en enkele oud-bestuurders willen met een bedrag van 32,5 miljoen dollar (28,5 miljoen euro) een schikking treffen met Amerikaanse beleggers.
Die spanden in 1999 collectief een rechtszaak -een zogenoemde class action- aan tegen de automatiseerder omdat zij zich misleid voelen. Oud-financieel topman van Baan Company, Klaas Wagenaar, bevestigt in Het Financieele Dagblad dat er een schikkingsvoorstel ligt. In de aanklacht tegen onder meer Wagenaar, Jan en Paul Baan, ex-topman Tom Tinsley en het softwarebedrijf is sprake van misleiding van beleggers door het opblazen van omzetcijfers. Zo verkocht Baan Company software aan dochterbedrijven. Verder liggen er beschuldigingen van handel met voorkennis.
De onrust die hierdoor eind jaren negentig ontstond betekende bijna het faillissement van het softwareconcern. Daar kwam nog een fors krimpende markt voor softwareproducten bij. Het Britse Invensys nam Baan in de zomer van 2000 over, voor 2,85 euro per aandeel (770 miljoen euro). Vele beleggers gingen daarbij financieel zwaar het schip in. In de jaren daarvoor was Baan Company een van de beurslievelingen.
Formeel moeten de beleggers in de VS nog akkoord gaan met het schikkingsvoorstel dat nu op tafel ligt. Eind september moet dan de goedkeuring van de rechter volgen. Volgens Wagenaar, tegenwoordig financieel directeur bij Getronics, betekent het voorstel niet dat de gedaagden hiermee schuld erkennen. Van enige aansprakelijkheid is geen sprake, benadrukt hij.
Het is ook de vraag of de oud-bestuurders zelf iets moeten betalen. De claim tegen het bedrijf Baan Company ligt namelijk bij Invensys, ook na de recente verkoop van Baan aan twee investeringsmaatschappijen. De verzekering van Invensys zou voor de 32,5 miljoen dollar opdraaien. Verder moet nog blijken hoeveel geld er -na aftrek van (advocaten)kosten- overblijft voor de beleggers in de VS.
Ook Nederlandse beleggers hebben Baan en oud-bestuurders van het bedrijf aangeklaagd. „Ik heb hoop”, zegt Rien van Hoeven van Stichting De Keursteen. Namens 750 Nederlandse en 1000 Duitse beleggers spande de stichting een rechtszaak aan. „Als het in de VS geregeld wordt, kan het hier ook geregeld worden.”