„Griekse schuld loopt verder op”
ATHENE – Een verdere escalatie van de Europese schuldencrisis dreigt nu de financiële positie van Griekenland steeds verder verslechtert.
De komende dagen zijn van groot belang voor de toekomst van Griekenland.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) bezien vanaf maandag tijdens een bezoek aan het land of Athene op de goede weg is met hervormingen en het terugbrengen van schulden.
Griekenland bevindt zich momenteel in een diepe recessie. Oorzaak zijn volgens velen de snoeiharde bezuinigingen. De verwachting is dat 2012 het vierde jaar op rij wordt dat de economie van het land krimpt.
Het Financieele Dagblad meldde maandag op basis van bronnen dat zelfs als de banken, zoals eind vorig jaar is afgesproken, een verlies nemen van 50 procent op hun staatsobligaties, de Griekse schuld ongeveer 20 miljard euro hoger uitvalt dan eerder was verwacht.
Het is daarmee de derde inspectie op rij waarbij de zogenoemde trojka van IMF, EC en ECB op grote problemen en achterstanden in Griekenland stuit. Ging men aanvankelijk uit van het scenario dat de Griekse staatsschuld na de vrijwillige afstempeling van banken in 2020 zou uitkomen op 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp), volgens de jongste analyse zou de schuld dichter bij de 130 procent liggen.
„De Grieken zitten in een kritieke toestand”, aldus een ingewijde in het FD. „Het geld is op en de tijd is op.”
De hernieuwde financiële problemen voor Griekenland maken de kans op een faillissement van het land steeds groter. Bill Gross, voorman van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco, stelde maandag dat Athene daarop onmiskenbaar afstevent.
De kans op een Grieks faillissement is ook groter geworden nu de onderhandelingen met banken over de vrijwillige afschrijving van de helft van de Griekse schuldenlast vrijdag zijn stukgelopen.
De Griekse overheid onderhandelt al enige tijd met banken over een reductie van de schulden aan de private sector. De Europese leiders willen dat de banken 50 procent van de schulden van Griekenland kwijtschelden. Een akkoord geldt als voorwaarde voor de uitbetaling van 130 euro aan nieuwe noodhulp aan Griekenland die de EU en het IMF eind oktober toezegden.
Ingewijden meldden vanmorgen dat de gesprekken mogelijk woensdag zullen worden vervolgd.
Nu door het oplopen van de Griekse staatsschuld er ofwel meer noodgeld naar Griekenland zal moeten, of er meer schuld door banken zal moeten worden kwijtgescholden, loopt de spanning steeds verder op. Veel tijd om tot een oplossing te komen is er niet aangezien Griekenland al over enkele weken miljarden aan financiële middelen nodig heeft.
De Duitse bondskanselier Merkel toonde zich zondag nog opvallend positief over Griekenland. Volgens Merkel zijn de huidige bezuinigingen in eerste instantie zeer pijnlijk, maar kan de Griekse economie uiteindelijk door structurele hervormingen weer groeien.
In een interview op een Duitse radiozender benadrukte Merkel dat er talloze voorbeelden zijn van landen waar steunprogramma’s van het IMF voor flinke perioden van groei hebben gezorgd, na de initiële recessie.
Dat succes was volgens Merkel te danken aan structurele hervormingen. Die leiden volgens haar nooit tot „direct resultaat”, maar hebben tijd nodig voordat hun effecten wel worden gevoeld. „Maar dan moeten ze wel krachtig worden doorgevoerd.”
Duitsland, de grootste economie van Europa, levert de grootste bijdrage aan de noodhulp voor Griekenland. Het land pleit voor flinke bezuinigingen om de Griekse begroting op orde te krijgen, en voor pijnlijke hervormingen.