Onderwijs & opvoeding

Meer scholen schrijven rode cijfers

UTRECHT – Twee derde van de scholen in het basis- en het voortgezet onderwijs heeft 2010 met verlies afgesloten.

Onderwijsredactie
11 January 2012 12:08Gewijzigd op 14 November 2020 18:38
Docenten moeten ervoor waken dat ze „alleen oog hebben voor dat wat er niet deugt” bij leerlingen. Leerkrachten dienen altijd de Bijbelse hoop door te geven.  Foto ANP
Docenten moeten ervoor waken dat ze „alleen oog hebben voor dat wat er niet deugt” bij leerlingen. Leerkrachten dienen altijd de Bijbelse hoop door te geven. Foto ANP

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Besturen in het primair onderwijs noteerden in totaal een min van 126 miljoen euro; in het voortgezet onderwijs werd voor 73 miljoen verlies gedraaid.

In 2009 schreef de helft van de basisscholen rode cijfers, het jaar daarna was dat opgelopen tot twee derde. In het voortgezet onderwijs steeg het aandeel schoolbesturen met een negatief resultaat van 40 naar 62 procent, meldde de AOb gisteren.

Het verlies is overigens beperkt. In het voortgezet onderwijs gaat het gemiddeld om 
-1 procent van de inkomsten en is het voor het eerst dat de hele sector gemiddeld in de min duikt. Voor het basisonderwijs is 2010 het tweede jaar met een negatief resultaat. In 2009 ging het om -0,4 procent van de inkomsten, in 2010 om -1,5 procent.

Het onderzoek van het Onderwijsblad is een eerste analyse. Een goed beeld van de financiële resultaten per school ontstaat pas rond de zomer, als de jaarrekeningen van de scholen klaar zijn en door het ministerie van OCW worden gebundeld.

De afgelopen jaren trok de Algemene Onderwijsbond van leer tegen scholen die volgens de bond te veel geld oppotten. Die spaarzin heeft nu echter tot gevolg dat de scholen voldoende reserves hebben om de klappen op te vangen. De kapitalisatiefactor –de maat die aangeeft of scholen vermogend zijn– ligt nog steeds hoog en ruim boven de normen (35 procent voor grote besturen tot 60 procent voor eenpitters, besturen met één school) waarop besturen zich zorgen moeten gaan maken, stelt de AOb.

Er moet echter wel worden bezuinigd. Op veel plaatsen overleggen AOb-bestuurders hoe met natuurlijk verloop gedwongen ontslagen voorkomen kunnen worden.

De PO-Raad, de koepelorganisatie van het primair onderwijs, zegt in een reactie al eerder te hebben gesignaleerd dat de financiële situatie van scholen onder druk staat. „Het onderzoek van de AOb bevestigt het beeld dat we de laatste jaren al hadden”, aldus een woordvoerder. „Door de bezuinigingen van de afgelopen jaren en de bezuinigingen die ons nu nog boven het hoofd hangen, wordt het steeds moeilijker om de begroting sluitend te maken.”

De regionale opleidingscentra (roc’s), hogescholen en universiteiten sloten 2010 positief af. De hogescholen hielden flink geld over en maakten een ‘winst’ van 3,8 procent op hun inkomsten. Ook de universiteiten zagen hun resultaat verbeteren. Het speciaal onderwijs en de samenwerkingsverbanden schrijven ook positieve cijfers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer