Binnenland

Gemeentelasten gemiddeld 15 euro hoger

GRONINGEN – De grote gemeenten verhogen hun woonlasten dit jaar met gemiddeld 2,3 procent, weinig meer dan de inflatie (2 procent). Het komt neer op een stijging van zo’n 15 euro.

Regioredactie
11 January 2012 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 18:37

Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde rapport ”Kerngegevens belastingen grote gemeenten 2012”, dat is opgesteld door het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van onderzoek naar de tarieven in de 35 grootste gemeenten waarin ruim een derde (37 procent) van de bevolking woont.

Het gaat daarbij om de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing en reinigingsheffing. Volgens het Coelo stijgen de lasten gemiddeld met 2,3 procent tot 659 euro.

Bij de onderzochte gemeenten stijgen de lasten in Rotterdam het meest met 9,2 procent (57,66 euro) naar ruim 685 euro. De inwoners van Eindhoven hebben geluk. Zij zien hun lasten dalen met 2,4 procent (14,50 euro) naar iets meer dan 582 euro.

Emmen is van de onderzochte plaatsen de duurste gemeente met 769 euro. Alkmaar brengt zijn ingezetenen 542 euro in rekening en is daarmee het goedkoopst.

In het jaar 2010 was er volgens het Coelo sprake van een trendbreuk. Sindsdien stijgen de lasten nauwelijks meer dan de inflatie, of zelfs minder. Hiervoor is niet één oorzaak aan te wijzen.

Gecorrigeerd voor de waardeontwikkeling stijgt het gemiddelde ozb-tarief voor woningen in de grote gemeenten dit jaar met 2,3 procent. Huiseigenaren betalen in 2012 gemiddeld 221 euro aan ozb.

Het kabinet heeft bepaald dat de landelijke opbrengst van de ozb in 2012 niet meer dan 3,75 procent hoger mag zijn dan in het jaar ervoor (de macronorm). De stijging van de ozb-opbrengst in de grote gemeenten blijft daar met 3,3 procent onder.

Het gemiddelde tarief voor de rioolheffing neemt met 3,1 procent naar verhouding het meest toe van alle gemeentelijke woonlasten. De ontwikkeling van het tarief verschilt sterk per gemeente. Emmen verhoogt de rioolheffing in procenten het meest (18 procent). Zwolle verlaagt de rioolheffing het sterkst (met 9 procent).

De gemiddelde reinigingsheffing ligt met 286 euro 1,9 procent hoger dan vorig jaar. Met deze heffing wordt afvalinzameling en -verwerking bekostigd. Nijmegen is het goedkoopst (131 euro), Groningen het duurst (369 euro).

coelo.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer