Muziek

„Op latere leeftijd met muziek beginnen loont”

SNEEK – Op latere leeftijd met muziek beginnen. Theo Wiersma uit Ysbrechtum geeft niet alleen kinderen les, maar begint binnenkort voor het vijfde jaar aan een basiscursus muziek voor volwassenen in Sneek.

Ruurd Walinga
10 January 2012 16:39Gewijzigd op 14 November 2020 18:37
Muziekdocent Theo Wiersma merkt dat volwassenen niet graag fouten willen maken. Foto Frans Andringa
Muziekdocent Theo Wiersma merkt dat volwassenen niet graag fouten willen maken. Foto Frans Andringa

De 48-jarige Doeke Halbesma deed afgelopen jaar de cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV) voor volwassenen. Zijn vrouw speelt piano en dwarsfluit, zijn dertienjarige dochter piano en zijn tienjarige zoon saxofoon. „Ik koe net lêze wat de bern op papier stean hiene. Dat fûn ik einliks kinnen. En dêrom haw ik my oanmeld”, verklaart Doeke, in het dagelijks leven medewerker bij een installatiebedrijf. Inmiddels zit hij op saxofoonles. Net als zijn zoon wil hij later bij het Stedelijk Harmonieorkest spelen. „Mar sa fier bin ik noch net. Alle dagen oefenje ik en wurd ik wat better.”

De basiscursus muziek heeft het leven van Doeke verrijkt. Zelfs naar een programma als ”The Voice” kijkt en luistert hij nu anders dan voorheen. „Jo hawwe der no wat mear doel oer. Ik hear no wat goed en suver is en wat net. It wurdt allegearre wat moaier.”

Hij prijst de manier waarop Theo Wiersma les geeft. „Wat hat dy man in geduld. De frou hat wol tritich jier ferlyn as bern ek les fan him hân en as ik har leauwe mei dan is er noch altyd deselde.”

Deal

Sonja Plaat stuurde twee jaar geleden haar toen zevenjarige dochter naar AMV. Ze vond dat dat bij de opvoeding hoorde. Toen dochter heftig protesteerde, maakte ze een deal: mama gaat ook. „Ik heb vroeger geen muziekles gehad. Ik wilde mijn dochter kunnen helpen bij blokfluitles en ben daarom naar de basiscursus voor volwassenen gegaan”, zegt de nu 42-jarige Sonja. Dochterlief ging bijna twee jaar lang met frisse tegenzin naar de AMV-lessen. Tot ze een paar maanden voor het einde vertelde dat ze piano wilde leren spelen. Dat doet ze nu enkele maanden en dat gaat goed.

Sonja is na de basiscursus dwarsfluitles gaan nemen. Ze heeft niet de ambitie in een orkest te spelen. „Ik heb erg onregelmatig werk”, zegt de anesthesioloog in het Sneker ziekenhuis, „maar ik geniet volop van mijn oefenlesjes en zo nu en dan volg ik een workshop.”

Inmiddels zit haar zevenjarige zoon ook op AMV. In huize Plaat wordt door iedereen muziek gemaakt. De vader des huizes heeft vioolles en speelt ook piano en gitaar. Sonja: „Ik ben blij dat ik ook op muziekles ben gegaan. We zaten als ouderen allemaal in het zelfde schuitje. We konden in eigen tempo de blokfluit leren bespelen.”

De volwassenen hebben allemaal hun eigen redenen om zich op te geven voor de basiscursus. Vijf jaar geleden begon de muziekschool aan de Looxmastraat met de lessen, omdat veel volwassenen die hun kinderen bezig zagen tijdens de openbare lessen AMV het interessant vonden. Vaak vroeg er iemand of er ook dergelijke lessen voor volwassenen bestonden. Nee dus.

En zo kwam Wiersma op het idee om een dergelijke cursus aan te bieden. De 58-jarige Wiersma, die in 1976 afstudeerde aan de muziek-pedagogische academie in Leeuwarden (AMV en koordirectie) geeft al 37 jaar AMV-lessen. In 1986 schreef hij een eigen leerboek: ”Van noot tot noot”, uitgegeven bij Wolters Noordhof. Later werd het opnieuw uitgegeven door Intrada Muziekuitgave uit Heerenveen. Van de leerboeken zijn circa 16.000 exemplaren verkocht.

Zingen

In 2006 bestond de basiscursus voor volwassenen nog uit vijftien lessen van een uur. Inmiddels zijn het op verzoek van de cursisten twintig lessen van negentig minuten. In vijf maanden tijd leren ze van alles over muziek, ontwikkelen ze hun gehoor, ritme- en maatgevoel, leren ze spelen op een blokfluit en krijgen ze kennis van de vele instrumenten.

Een opmerkelijk verschil met het lesgeven aan kinderen en volwassenen is dat kinderen graag zingen, maar volwassenen juist niet. „Volwassenen geven zich niet graag bloot en dat doe je als je zingt. Als je een instrument bespeelt, kun je je letterlijk en figuurlijk ergens achter verschuilen.” Wat Wiersma ook is opgevallen is dat volwassenen heel graag ‘heel goed’ willen doen. „Ze voelen zich erg onzeker, ze blaken niet bepaald van zelfvertrouwen. Wel zijn ze heel actief betrokken, vragen door en willen ze veel oefenen.”

De blokfluit is en blijft het favoriete leerinstrument. Het is goedkoop, collectief goed te bespelen en bovendien: beide handen worden ontwikkeld. Wel hebben sommige ouderen moeite met blokfluitspelen. De motoriek laat soms wat te wensen over en de vingers zijn niet altijd even lenig meer. Maar dat laatste komt ook bij kinderen voor, stelt Wiersma. „Het ene kind kan na een paar lessen al behoorlijk spelen, terwijl een ander kind na twee jaar nog amper een liedje kan spelen.”

Wiersma raadt iedereen aan die nog eens iets met muziek wil doen een beginnerscursus te volgen. „Het maakt je als mens completer. Door met muziek bezig te zijn, ben je met drie zintuigen bezig. Je bent bezig met je handen om te voelen, met je gehoor en met je ogen. De hersenen worden daardoor beter ontwikkeld. Kinderen die met muziek bezig zijn geweest, doen het later in de maatschappij vaak goed.”

Het Centrum voor de Kunsten & Ritmyk houdt de basiscursus muziek voor volwassenen op donderdagavond om 20.00 uur en op vrijdagochtend om 9.00 uur aan de Looxmastraat 39 te Sneek. Meer informatie: www.cvksneek.nl/basiscursus-muziek of 0515 431400.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer