Binnenland

„Nederland moet excuses maken aan Molukkers”

LEERDAM – Nederland moet officieel excuses maken aan de Molukse gemeenschap voor het niet nakomen van gedane beloftes en de slechte ontvangst in ons land. Dat stelde burgemeester Molkenboer van Leerdam maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak.

Regioredactie
10 January 2012 06:50Gewijzigd op 14 November 2020 18:36
Foto ANP
Foto ANP

Molkenboer zei zich te schamen voor de manier waarop de Molukkers in Nederland zijn ontvangen.

Tijdens de herdenking van 50-jarig aanwezigheid van Molukkers in Leerdam in oktober vorig jaar bood Molkenboer zelf al zijn excuses aan. Hij stelde toen vast dat de gastvrijheid in 1961 in Leerdam bij de komst van de Molukkers ver te zoeken was.

Maandagavond herhaalde Molkenboer (PvdA) zijn eerdere verklaring: „Op het onlangs gehouden herdenkingsfestival heb ik aangegeven me te schamen wanneer ik me realiseer dat de Nederlandse overheid verantwoordelijk was voor die ontvangst.”

De Molukkers riepen in 1950 op het eiland Ambon hun eigen republiek uit. Maar het Indonesische leger accepteerde dit niet en zette de aanval in. Molukse militairen uit het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) kregen het dienstbevel om naar Nederland te gaan. Hierdoor kwamen in 1951 ongeveer 12.500 Molukkers, onder wie veel KNIL-militairen, naar Nederland.

De belofte van de Nederlandse regering dat ze snel terug zouden keren naar hun vaderland, kon nooit worden waar gemaakt. De onvrede hierover was een van de motieven voor enkele gewelddadige acties van Molukkers in de jaren zeventig.

Na een periode van tien jaar in interneringskampen kregen ze definitieve huisvesting aangeboden. Rond 1961 kwamen er 112 Molukse gezinnen naar Leerdam. „De ontvangst, het verlangen naar het vaderland en het niet nakomen van beloftes maken verbitterd. Je zult je maar hebben ingezet voor koningin en vaderland, om vervolgens aan de kant te worden gezet”, hield Molkenboer zijn publiek voor.

De burgemeester wees erop dat hij begrip had voor gevoelens van verbittering en dat hij daarom de Leerdamse Molukkers tijdens de herdenking afgelopen najaar zijn excuses had aangeboden.

„Het zou de minister van Binnen­landse Zaken sieren dit voorbeeld te volgen. Erkenning van hun situatie toen maakt het voor velen makkelijker een streep onder het verleden te zetten en te werken aan een nieuw begin”, aldus Molkenboer.

De burgemeester prees tevens de jongeren uit de plaatselijke Molukse gemeenschap die „met veel respect en zorg voor de eerste generatie werken aan de jubileum­activiteiten rond ”Vijftig jaar Molukkers in Leerdam””.

De woningen van de wijk Leerdam-West worden anno 2012 nog altijd uitsluitend bewoond door Molukkers. De bouw van die huizen was destijds een gevoelig punt in de gemeente.

Lees ook het online magazine Molukkers in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer