Binnenland

Burgemeester: Ik zie Groninger nuchterheid

TEN BOER – Hectische dagen zijn het voor burgemeester André van de Nadort, die de scepter zwaait over de geëvacueerde Groningse dorpen. „We snappen dat het voor burgers ingrijpend is dat ze uit hun huis gehaald worden.”

J. Visscher
6 January 2012 18:30Gewijzigd op 14 November 2020 18:34
André van de Nadort. Foto RD
André van de Nadort. Foto RD

In de nacht van donderdag op vrijdag deed hij ongeveer één uur de ogen dicht. Van de Nadort bezocht toen Woltersum, waar tientallen burgers sjouwden met zandzakken, in een poging de dijk langs het Eemskanaal te versterken. Hij was er van onder de indruk. „Mensen maken er wat van. De sfeer is positief. Burgers bellen naar de gemeente en bieden slaapruimte aan. Dat is hartverwarmend.”

Vrijdag moesten zo’n 800 burgers hun huizen uit, vanwege het dreigende water. Iedereen uit Woltersum (ongeveer 360 mensen), Wittewierum (50) en sommigen uit Ten Post en Ten Boer verkasten. Vrijdagmiddag rond vijf uur kregen ze te horen dat ze de nacht niet in eigen huis kunnen doorbrengen.

„Ik begrijp dat het een ingrijpend besluit is”, zegt Van de Nadort in sporthal De Teggelhal in Ten Boer, waar tientallen evacuees verblijven, kort nadat hij de evacuees heeft bijgepraat. „Dit heeft een enorme impact. Moet je je voorstellen: ’s ochtends om vijf uur staan er agenten op de stoep die je zeggen dat je binnen een halfuur weg moet. Tegelijk zie ik een stuk Groninger nuchterheid. Een verslaggever omschreef de sfeer in de sporthal met de woorden rust, reinheid en regelmaat. Dat herken ik. In het algemeen is er een positieve sfeer. Al is er ook boosheid en zijn mensen bang. Dat snap ik.”

Hoe gaat u om met weerstand tegen de evacuatie?

„Ik snap dat mensen moeite hebben om te vertrekken. In samenwerking met landbouworganisatie LTO en het landbouwministerie helpen we mensen met veetransport. Er wordt stalruimte aangeboden. Voor ons staat veiligheid voorop. We proberen het te doen met overredingskracht. „Als je blijft, en de dijk breekt, dan loop je risico. Op het laagste gebied in het risicogebied kan 1 tot 2 meter water komen te staan.” We zullen mensen niet met geweld dwingen weg te gaan. Ja, in theorie kunnen ze blijven zitten. Maar ik heb niet het idee dat er veel mensen zijn achtergebleven.”

Burgers zijn kritisch over de dijk langs het Eemskanaal.

„Het klopt dat er zwakke stukken in de dijk zitten. Maar al voor de watersnood waren er plannen om de dijk te verbeteren. De dijk is al versterkt met damwanden. Maar ook daar is nu het water overheen gekomen. Dat maakt de situatie extra gecompliceerd. Je moet voortdurend alert zijn. Ook in de toekomst worden maatregelen genomen. Je begint bij de zwakste plek en werkt de knelpunten stapsgewijs af.”

In de twee jaar dat Van de Nadort burgemeester is in Ten Boer, is de huidige crisis zijn grootste calamiteit. „De dijk is vrijdag stabieler geworden, maar nog niet stabiel genoeg. Ik slaap pas weer rustig als ik de mensen weer naar hun huizen kan laten gaan.”

U krijgt versterking van onder meer militairen. Hoe taxeert u dat?

„In het crisissteam heb ik gezegd: Mensen in Woltersum hebben met zandzakken geholpen. Als je die mensen vraagt weg te gaan uit hun dorp, moet je wel zorgen voor vervangende handen die die versterking en bewaking van de dijk mogelijk maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer