Koolmonoxidevergiftiging Huizen „noodlottig ongeval”
HUIZEN (ANP) – Het Noord-Hollandse Huizen is geschokt door de dramatische dood van twee meisjes van 11 en 12 jaar, die vrijdagmorgen vroeg overleden aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging. De meisjes logeerden bij een 10-jarig klasgenootje, dat in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt. De drie kinderen zaten in groep 8 van de Van der Brugghenschool in hun woonplaats.
„Een enorme dreun voor de gemeenschap en mijzelf” noemde burgemeester Fons Hertog van Huizen het drama vrijdagmorgen. De gemeente heeft vrijdagmiddag een condoleanceregister geopend in het gemeentehuis aan de Graaf Wichman en op de internetpagina van de gemeente. De gemeente overlegt met de getroffen gezinnen en de school over rouwbeklag. In overleg met de GGD wordt gekeken naar opvang voor de getroffen families en anderen die de meisjes kenden. De school gaat maandag weer open na de kerstvakantie.
Volgens de politie gaat het om „een noodlottig ongeval door een samenloop van natuurlijke factoren.” Dat maakte de politie bekend na onderzoek in de woning.
Volgens de politie werd de afvoer van de geiser door de harde wind afgesloten waardoor de koolmonoxide door de ontstane druk naar binnen is geslagen. Via een open kanaal heeft het gas zich vervolgens in de badkamer verspreid waar de drie meisjes zich bevonden. De gasgeiser functioneerde volgens het politieonderzoek naar behoren en was kort geleden nagekeken.
Het derde meisje ligt in het ziekenhuis en maakt het naar omstandigheden goed.
De meisjes hadden zich donderdagavond opgesloten in de badkamer van het huis uit de jaren ’30 aan de Nieuwe Bussummerweg. Toen een koolmonoxidemelder afging schoten de ouders van het 10-jarige kind te hulp, maar ze kregen de badkamerdeur niet open. Daar moest de politie aan te pas komen. De meisjes werden met spoed naar ziekenhuizen gebracht, maar twee van hen overleefden het drama niet. De andere gezinsleden in de woning hebben geen CO-vergiftiging opgelopen.
Koolmonoxidegas is volgens Brandweer Nederland een sluipmoordenaar. „Je ruikt of proeft het niet en raakt heel snel bewusteloos.” Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 8 mensen aan zo’n vergiftiging. Honderden komen op de Spoedeisende Hulp terecht en ongeveer 130 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis.
Het gas ontstaat als koolstofhoudende stoffen als gas, olie en hout onvoldoende verbranden. In woningen is vaak een geiser, een kachel of de cv-installatie de boosdoener. Wie het gas inademt krijgt lichte griepachtige verschijnselen als hoofdpijn en misselijkheid, doordat er zuurstofgebrek in hart, lever en hersenen ontstaat. Vrij snel volgt slaperigheid, daarna bewusteloosheid en tenslotte de dood, als het slachtoffer niet heel snel frisse, zuurstofrijke lucht inademt. De brandweer adviseert altijd te zorgen voor voldoende ventilatie, ook als het buiten koud is.