Kerk & religie

Geweld tegen christenen in Indonesië verdubbeld

NEW DELHI – Het aantal geweldsincidenten tegen christenen in Indonesië is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Dat berichtte de Amerikaanse nieuwsdienst Compass Direct woensdag.

Kerkredactie
5 January 2012 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 18:32
Christenen krijgen het steeds moeilijker in Indonesië. Foto EPA
Christenen krijgen het steeds moeilijker in Indonesië. Foto EPA

De Indonesische Protestantse Kerkunie, plaatselijk bekend als de PGI, telde in 2011 54 geweldsincidenten tegen christenen, tegen 30 in 2010. Het aantal incidenten tegen religieuze minderheden in het algemeen nam toe van 198 in 2010 tot 
276 in 2011.

Indonesië telt 238 miljoen inwoners, van wie 88 procent moslim is.

Volgens een woordvoerder van het Wahid Instituut, een moslim­organisatie die pleit voor tolerantie, heeft de overheid te weinig oog voor de dreiging van religieus extremisme. De overheid bevorderde intolerantie door vorig jaar 36 voorschriften op te stellen die religieuze praktijken verbieden die tegen de islam ingaan, aldus de woordvoerder.

Het Setara-instituut voor democratie en vrede in Jakarta constateert dat zowel de overheid als groepen in de samenleving verantwoordelijk waren voor de incidenten, met religieuze extremistische organisaties zoals het Islamitische Verdedigingsfront (FPI) als belangrijkste daders.

De provincie waar het meeste geweld tegen christenen voorkwam was West-Java. Er vonden zo’n 160 incidenten plaats tegen religieuze minderheden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was West-Java de basis van een islamitische groep, Darul Islam, waarvan nu nog steeds splintergroeperingen actief zijn.

Zij strijden tegen de –in hun ogen– seculiere overheid en tegen religieuze minderheden zoals christenen. Op West-Java wonen zo’n 520.000 christenen.

Op eerste kerstdag was een christelijke gemeente in Bogor op West-Java doelwit van religieus extremisme. Moslims schreeuwden tegen en bedreigden kerkleden toen dezen buiten een dienst hielden. De politie trad niet op tegen de daders, aldus een kerkleider. De gemeente komt sinds april 2010 buiten of bij een van de leden samen, omdat ze van de overheid geen toestemming krijgt haar eigen kerk te gebruiken.

Islamitische organisaties richtten de afgelopen tijd ook hun pijlen op de rooms-katholieke kerk St.-Johannes de Doper in Bogor. Ze probeerden de bouw van een kerkgebouw stop te zetten en alle kerkelijke activiteiten te beëindigen.

Vijf gemeenten op Centraal-Java dienden afgelopen jaar vergunningen in voor de bouw van een eigen kerk, maar kregen geen reactie van de overheid.

Volgens het Setara-instituut staat het sluiten van kerkgebouwen en het weigeren van bouwvergunningen boven aan de lijst van grove schendingen van religieuze rechten van christenen in Indonesië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer