Verliefd op een collega
Een groot deel van onze tijd brengen we op ons werk door. En dus is het niet raar dat je na verloop van tijd voor die ene leuke collega meer dan collegiale gevoelens gaat voelen. Verliefdheid op het werk komt best vaak voor. Maar hoe ga je goed met deze gevoelens om?
Een op de tien mensen heeft zijn of haar levenspartner op het werk ontmoet. En zelfs een op de drie is wel eens heimelijk verliefd (geweest) op een collega. Dat die cijfers zo hoog liggen komt onder andere doordat de afgelopen tientallen jaren steeds meer vrouwen zijn gaan werken. Dat vergroot natuurlijk de kansen om verliefd te worden op een collega. Daarnaast is de werksfeer informeler geworden en kunnen we door sites als Facebook en LinkedIn veel gemakkelijker privécontact hebben met collega’s.
Dat een collega verliefd wordt op een andere collega hoeft niet direct erg te zijn. Als ze allebei single zijn, op hetzelfde niveau werken en niet te veel direct hoeven samen te werken, hoeven ze zich weinig zorgen te maken.
Ook voor de omgeving zal een verliefdheid in dit geval de minste problemen opleveren. Het is dan vooral belangrijk hoe je met die gevoelens omgaat. Allereerst moet degene die verliefd is beslissen of hij of zij actie wil ondernemen op de verliefdheid. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 70 procent van de relaties die op het werk ontstaan binnen niet al te lange tijd weer strandt. Als de relatie uitgaat, moet je nog steeds met elkaar werken. Soms beginnen de problemen dan pas echt.
Maakt iemand wel werk van zijn of haar verliefdheid en zijn de gevoelens wederzijds, dan is de volgende vraag hoe daar op een professionele manier mee om te gaan. Het is niet nodig om elkaar te negeren, maar knuffelen op de werkvloer kan storend zijn voor collega’s. Maak duidelijke afspraken met elkaar en zorg ervoor dat collega’s merken dat het werk er niet onder lijdt.
Het wordt wel een probleem als het onderwerp van verliefdheid de baas is of andersom. Dan is er sprake van een hiërarchische verhouding en gaat het machtsverschil een rol spelen. Collega’s kunnen gaan denken dat de geliefde wel voorgetrokken zal worden. Of ze durven niet goed meer open tegen de desbetreffende collega te zijn, omdat het via diegene dan wel bij de leidinggevende terecht zal komen. In zo’n situatie is het verstandig om óf op een andere afdeling óf bij een ander bedrijf te gaan werken.
Een werkgever mag een relatie op de werkvloer niet verbieden of eisen dat deze gemeld wordt. Grotere werkgevers hebben vaak wel een beleid waarin omschreven staat hoe om te gaan met relaties op het werk. Een werkgever kan dus niet iemand ontslaan omdat die een relatie met een collega is aangegaan. Wel kan hij in sommige gevallen om zwaarwegende redenen, bijvoorbeeld als het gaat om een relatie tussen een leidinggevende en een werknemer, ervoor kiezen om een van beiden over te plaatsen naar een andere afdeling.
De auteur is communicatiemedewerker bij christennetwerk|gmv.