Binnenland

KNMI trekt waarschuwing extreem weer in

AMSTERDAM – Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer dinsdagmiddag omstreeks 5 uur ingetrokken. Het weerinstituut waarschuwt nog wel voor zware windstoten in het zuidoosten en in de kustprovincies.

Redactie digitale media
3 January 2012 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 18:30
Den Oever aan het eind van de middag. Foto ANP
Den Oever aan het eind van de middag. Foto ANP

Het KNMI gaf dinsdag voor de provincies Friesland en Noord-Holland de code oranje (extreem weer) af.

In het oosten van Noord-Brabant en in Limburg komen nog zware windstoten voor tot 90 kilometer per uur. In de kustprovincies kunnen tot woensdagochtend vooral tijdens buien zware windstoten voorkomen tot 100 kilometer per uur.

Donderdag kunnen opnieuw zware windstoten voorkomen in het hele land.

Schade

In Krimpen aan den IJssel is dinsdagavond een deel van het platte dak van de Molukse kerk aan de Patrijzenstraat gewaaid. In het gebouw waren mensen aanwezig, maar niemand is gewond geraakt. Dat heeft de politie gemeld. De omvang van de schade is niet bekend.

In Coevorden staat een grote schuur op instorten en in Veendam is de voorgevel van een woning naar beneden gekomen. Op meerdere plaatsen zijn golfplaten van daken gewaaid. Uit Friesland komen vooral meldingen van omgewaaide bomen op de weg.

Ook elders in het midden van het land zijn veel bomen omgewaaid door de harde wind, onder andere op de Veluwe en in Woerden, Hollandsche Rading, Soest en Vianen. Sommige lokale wegen zijn tijdelijk afgesloten wegens gevaar voor nog meer omvallende bomen.

Op knooppunt Oudenrijn in de snelweg A12 waaide een lamp uit een lichtarmatuur boven de weg. Rijkswaterstaat heeft een monteur besteld voor de reparatie, maar die kan pas aan het werk als het minder hard waait. Tot die tijd zijn in de richting De Meern twee rijstroken afgesloten.

Een verbindingsweg van de A8 was enige tijd afgesloten omdat er bomen op waren gevallen. De bomen konden snel worden weggehaald. Omdat er maar weinig verkeer op de weg was, leidde de afsluiting niet tot files.

Verzekeraar

De Tilburgse verzekeraar Interpolis heeft dinsdag al 200 meldingen gekregen van stormschade, aldus een woordvoerster van het bedrijf.

In de meeste gevallen gaat het om schade door omgevallen bomen, afgewaaide takken of gesneuvelde ruiten, vooral in de kassen. De verzekeraar verwacht dat het aantal meldingen nog zal oplopen. Het bedrijf blijft nog tot in de avonduren open om de schademeldingen op te vangen.

Volgens het Verbond van Verzekeraars trad de grootste schade als gevolg van storm op in januari 2007. De verzekeraars draaiden toen op voor ruim 300 miljoen euro aan schadegevallen.

Boom valt op rijksmonument

Een monumentaal gebouw in Vinkeveen is dinsdagmorgen zwaar beschadigd geraakt. Een omgewaaide boom sloeg een groot gat in het dak van een oude smederij annex wagenmakerij. Hoe groot de schade precies is, is nog onbekend.

Het pand stamt uit het einde van de 19e eeuw en staat op de lijst van rijksmonumenten. Het is privébezit volgens de politie.

Verkeer

Rijkswaterstaat waarschuwde dinsdag weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden door de harde wind in met name Noord-Holland en Friesland.

Rijkswaterstaat adviseerde mensen die de weg opgaan, de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen.

De ANWB zei dat weggebruikers die met een lege aanhanger of trailer de weg op willen, beter even kunnen nadenken of dat niet later kan. Dat geldt ook voor caravans, maar die staan in dit jaargetij meestal in de stalling, aldus de ANWB.

Ook schepen kunnen hinder hebben van het weer, waarschuwt Rijkswaterstaat verder.

Waterschappen

De noordelijke waterschappen hebben maatregelen genomen om wateroverlast als gevolg van de hoge waterstanden te voorkomen. Pompen en gemalen in het noorden draaien op volle toeren, meldden de waterschappen dinsdag.

De harde wind veroorzaakt weinig problemen, omdat die uit het zuidwesten komt. De verwachting is dat de situatie eind deze week problematischer wordt, omdat het de komende dagen veel gaat regenen.

Waterschap Hunze en Aa’s heeft in Delfzijl de zeesluizen geopend. Zolang het eb is, kan daardoor water op zee worden geloosd. Waterschap Noorderzijlvest in Groningen heeft op verscheidene plekken noodpompen ingezet om het overtollige water af te voeren. Het waterschap Friesland laat weten dat „de situatie onder controle” is. Het Woudagemaal in Lemmer is op stoom gebracht om het overtollige water af te kunnen voeren.

A76 dicht

De A76 tussen knooppunt Ten Esschen bij Heerlen en de Kunderberg richting Aken is dinsdagochtend enkele uren afgesloten geweest, nadat een vrachtwagen door de harde wind was gekanteld. De met pallets geladen vrachtwagen was gedeeltelijk in het talud terechtgekomen. De aanhanger blokkeerde de rechterrijstrook, meldde de politie.

De truck moest worden weggesleept. Hoewel het dekzeil is gescheurd, zijn de pallets binnenboord gebleven. Rond half twee dinsdagmiddag werd de snelweg weer vrijgegeven.

Schiphol

Het vliegverkeer op Schiphol ondervindt dinsdag geen noemenswaardige hinder van de harde wind in het land. Wel zijn hooguit tien vluchten van en naar Engeland dinsdagmiddag geannuleerd, maar dat komt door stormachtig weer daar. Dat zei een woordvoerster van de luchthaven.

Treinverkeer

Door een ongevallen boom is dinsdagmiddag geen treinverkeer mogelijk geweest tussen Eindhoven en Venlo. De boom ging tussen Deurne en Helmond tegen de vlakte, aldus spoorbeheerder ProRail. Oorzaak was de harde wind. Aan het eind van de middag reden de treinen weer.

Het treinverkeer tussen Utrecht en Leiden lag ook stil. Hier was een kapotte bovenleiding tussen Woerden en Bodegraven de boosdoener. Een woordvoerder van ProRail zei dat hier geen duidelijke link is met de weersomstandigheden. Iets na 8 uur ’s avonds reden ook hier weer treinen.

Haven Rotterdam

De storm belemmert in de Rotterdamse haven het laden en lossen van schepen. Zo zijn de hijskranen waarmee op terminals containers van en aan boord worden getild, dinsdag uit voorzorg veelal buiten bedrijf gesteld. Zodra de storm gaat liggen, worden ze weer actief.

Het loodswezen in Rotterdam-Rijnmond is overgestapt op „stormbeloodsing.” Dat houdt onder meer in dat loodsen vanuit een helikopter via een lijn op grote schepen afdalen. Normaal gesproken klimmen de loodsen vanaf een boot op een zeeschip dat de haven wil binnenvaren, maar met golven die dinsdagmiddag buitengaats een hoogte bereikten van 3,40 meter is dat te gevaarlijk, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer