Russen fotograferen deel van Nederland
Een Russisch vliegtuig heeft woensdag een fotoverkenningsvlucht uitgevoerd boven een deel van Nederland en België.
De observatievlucht maakte deel uit van het zogeheten ”Open Skies”-verdrag, dat de landen van het voormalige Warschaupact en de lidstaten van de NAVO in 1992 hebben gesloten. Het verdrag heeft tot doel het vertrouwen tussen de oude rivalen uit de Koude Oorlog te bevorderen.
Het is de tweede keer dat de Russen een fotovlucht uitvoeren boven Nederland. In augustus vorig jaar brachten zij de gehele kustlijn van Zeeland tot Oost-Groningen in beeld. Dit keer mochten de Russen militaire installaties fotograferen tussen Brussel en de Nederlandse vliegbasis Volkel.
In juni van dit jaar voerden de Belgen namens de Benelux een verkenningsvlucht uit boven Rusland, tussen Novosibirsk en Klin, bij Moskou. Na afloop van een verkenningsvlucht zijn de opnames in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de betrokken landen ontwikkeld en bekeken. Dat gebeurde in Nederland op het Vliegveld Volkel, waar de Antonov na zijn verkenningsvlucht rond drie uur vanmiddag zou landen.
Het Open Skies-verdrag wordt gedragen door 26 Europese en Noord-Amerikaanse landen. De Amerikaanse president Eisenhower deed op het hoogtepunt van de Koude Oorlog in 1955 al een poging om zo’n verdrag van de grond te tillen, maar de Sovjet-Unie verwierp zijn initiatief. Na de val van de Berlijnse Muur werd het idee in 1990 opnieuw opgepakt. Onderhandelingen leidden uiteindelijk in 1992 in Helsinki tot een akkoord.