Binnenland

Angst voor gaatje groter dan voor prijskaartje

EDERVEEN – Patiënten liggen niet wakker van de prijsstijgingen bij hun tandarts. „Ik ben het geld toch kwijt.” De angst voor het gaatje is groter dan de verhoging van het prijskaartje.

3 January 2012 12:06Gewijzigd op 14 November 2020 18:30
Foto ANP
Foto ANP

In de wachtkamer van Tandartspraktijk Ederveen zitten drie patiënten. Stilletjes. Onwetend van de kersverse prijsstijgingen in de tandheelkundige zorg. „Ik kan wel naar de goedkoopste gaan, maar dan weet ik niet of ik een goede behandeling krijg”, zegt Evert van de Brink.

Een tandarts mag sinds 1 januari zelf zijn tarieven vaststellen. Sommigen zien hun kans schoon en schroeven de prijzen flink op. Zorgverzekeraar VGZ meldt prijsstijgingen van gemiddeld 10 procent. En met uitschieters van liefst 30 procent.

Tandarts Alex van der Horst (5 man personeel, 3 behandel­kamers, 2500 patiënten) verhoogt zijn tarieven met 
2 procent. „Ik voer alleen de prijsindexering door. Alles wordt duurder.” De tarieven gelden tot 1 februari. „Daarna kijk ik of aanpassingen nodig zijn.”

Cliënten in de wachtkamer hebben geen oog voor de prijslijst op drie A’viertjes aan het einde van de gang. Controle 
19 euro, eenvlaksvulling 
48 euro, klikgebit per kaak 
353 euro. „Ik verdiep me er echt niet in”, zegt Esther van Hal, wachtend met een gaatje.

Tariefsverhogingen van gemiddeld 10 procent vindt tandarts Van der Horst –witte broek, witte schoenen– „erg veel”, uitschieters naar 30 procent „onbegrijpelijk.” Toch is hij voorzichtig over de cijfers. „VGZ is geen onafhankelijk onderzoeksinstituut”, zegt hij veelbetekenend.

Van der Horst is blij zelf zijn tarieven te mogen bepalen. „Het oude systeem werkte beknellend. Je kunt geen vrije ondernemer zijn. Heel vervelend.” Een prijsstijging voor specialistische behandelingen kan de tandarts zich wel voorstellen.

Moeite heeft hij met het feit dat de omschrijvingen van de behandelingen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. „Niet door de beroepsgroep, maar door een ambtelijke organisatie. De bakker omschrijft toch ook het werk van de slager niet?”

Voortaan geldt één tarief voor het vullen van een gaatje. Of het nu een eenvoudige of een complexe behandeling vergt. „Voorheen kon je de patiënt laten zien wat je uitgevoerd had. Wel of geen verdoving, wel of geen beschermende maatregelen, 
et cetera. Dat kan niet meer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer