„Meer druk op christen Midden-Oosten”
WASHINGTON – Niet alleen in Afghanistan en Irak, maar ook in Egypte kan het einde voor de christelijke minderheid aanbreken. Dat zegt Leonard Leo, voorzitter van de Amerikaanse commissie voor internationale godsdienstvrijheid.
Ook in het nieuwe jaar zullen christenen vanwege hun geloof worden vervolgd.
Volgens een schatting van de Amerikaanse commissie voor internationale godsdienstvrijheid gaat het om ongeveer 100 miljoen christenen in 130 landen. Dat meldde de Duitse christelijke persdienst Idea gisteren op basis van een rapportage van de commissie.
Een complete verdrijving van christenen dreigt in Afghanistan en Irak, aldus commissievoorzitter Leonard Leo. In Irak is het aantal christenen sinds 2003 teruggelopen van 1,3 miljoen naar minder dan 300.000. Het land telt rond de 29 miljoen inwoners.
Ook in Afghanistan blijft de godsdienstvrijheid zeer problematisch. Een nieuwe wet, met steun van het Westen geformuleerd, geeft de staat de mogelijkheid religieuze minderheden het recht op vrije godsdienstoefening te ontzeggen, aldus Leo. Volgens de hulporganisatie Open Doors leven er ongeveer 10.000 christenen in het land. De meesten van hen komen uit het buitenland.
De ongeveer 2000 tot 3000 Afghaanse christenen moeten wegens „afval” van het islamitische geloof met zware discriminatie rekening houden. Afghanistan heeft ongeveer 28,4 miljoen inwoners. Van hen is 99 procent moslim.
Egypte bevindt zich volgens Leo in een vergelijkbare situatie. Aanslagen op christenen en discriminatie kunnen een emigratiegolf op gang brengen. Telkens weer komt het tot plaatselijke conflicten tussen moslims en christenen. Zo werd tijdens de jaarwisseling een 17-jarige christen in Zuid-Egypte gearresteerd, omdat hij een tekening van de profeet Mohammed op zijn Facebookprofiel had gezet. Van de 83 miljoen inwoners in Egypte is 90 procent moslim. De meeste christenen, ongeveer 10 procent van de bevolking, behoren tot de Koptisch-Orthodoxe Kerk.
De zwaarste aanslagen tussen Kerst en Nieuwjaar op christenen vonden plaats in Nigeria. Volgens de Rooms-Katholieke Kerk kwamen er rond de 200 mensen om het leven. De aanslagen werden gepleegd door de radicaalislamitische sekte Boko Haram. Van de 150 miljoen inwoners in Nigeria rekent een kleine 49 procent zich tot het christendom; 45 procent is moslim, het overige deel is aanhanger van natuurgodsdiensten.
Iran heeft de druk op christenen versterkt. Volgens de christelijke nieuwsdienst Mohabat News zijn bij overvallen tijdens kerkdiensten predikanten, vrouwen en kinderen gevangengenomen. Ondanks internationaal protest zal de ter dood veroordeelde ds. Yusef Nadarkhani waarschijnlijk nog een jaar gevangen blijven. Van de 74,2 miljoen inwoners in Iran is 99 procent moslim. Het aantal mensen dat zich tot het christendom heeft bekeerd, wordt geschat op 250.000. Verder zijn er ongeveer 150.000 orthodoxe Armeense en Assyrische christenen in het land.
In Pakistan zit de 46-jarige christin Asia Bibi sinds 9 juni 2010 in de gevangenis. Ze is ter dood veroordeeld wegens lastering van de profeet Mohammed. Haar toestand verslechtert, zegt een delegatie die haar kort voor Kerst de gevangenis bezocht. In het land zijn tot nu toe 650 christenen aangeklaagd. Tot voltrekking van een doodsvonnis is het nog niet gekomen.
Van de 174 miljoen inwoners van Pakistan is ongeveer 95 procent moslim, 2 procent christen en 2 procent hindoe. De overige mensen hangen andere godsdiensten aan.
De Stichting Open Doors publiceert morgen haar jaarlijkse ranglijst christenvervolging.