Parlement Italië keurt omstreden wet goed
Het Italiaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag een wet goedgekeurd die volgens de conservatieve meerderheid een einde moet maken aan de belangenverstrengeling van premier Silvio Berlusconi, maar waarvan volgens de oppositie geen enkele kracht uitgaat.
De wet, die nu nog moet worden aanvaard door de Senaat, bepaalt dat twee bestaande waakhondinstanties voortaan publieke figuren zullen controleren op belangenverstrengeling. Eventuele bestraffing wordt echter overgelaten aan het parlement, waarin Berlusconi’s getrouwen een ruime meerderheid hebben. De oppositie maakt er ook bezwaar tegen dat overtreding alleen politieke consequenties kan hebben en geen economische.
Volgens de wet kan het bekleden van een openbaar ambt niet samengaan met het runnen van een bedrijf, maar wel met het bezitten daarvan. Dat lijkt op het lijf geschreven van de Italiaanse premier, die een zakenimperium ter waarde van 6,87 miljard euro bezit, maar dit niet zelf bestuurt.
Behalve Mediaset, de grootste commerciële omroep van Italië, bezit Berlusconi film- en reclamebedrijven, investerings- en verzekeringsfirma’s, uitgeverijen en onroerend goed. De premier zegt de dagelijkse leiding voor de duur van zijn ambtstermijn in handen te hebben gegeven van familieleden en medewerkers.
Omdat hij als premier ook indirecte invloed uitoefent op de staatsomroep RAI heeft Berlusconi in feite 90 procent van de tv-markt in handen. De journalistenorganisatie Verslaggevers Zonder Grenzen heeft daar in april zware kritiek op geuit.
Het hoofd van de RAI, Lucia Annunciata, kondigde dinsdag aan op te stappen als het parlement instemt met een nieuwe mediawet die Berlusconi’s greep op de media volgens tegenstanders nog verder zal vergroten.
Twee aanklagers in een proces tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi worden verdacht van ambtsmisbruik, zo heeft het persbureau ANSA dinsdag bericht. Justitie in de stad Brescia heeft een onderzoek ingesteld naar de twee Milanese aanklagers, Ilda Boccassini en Gherardo Colombo. ANSA gaf geen details over de zaak. Berlusconi is aangeklaagd wegens het omkopen van rechters in de jaren ’80. Het proces tegen hem is echter opgeschort nadat de Italiaanse regering vorige maand een wet aannam die de premier vrijwaart van rechtsvervolging.