Cultuur & boeken

Valérie Zenatti: Soldaat in het Israëlische leger

Israëlische soldaten zijn vaak genoeg in het nieuws. Maar hoe is het om in dat leger te dienen?

Jacomijn Hoekman
2 January 2012 23:34Gewijzigd op 14 November 2020 18:30

Valérie Zenatti geeft daarop een antwoord in ”Soldaat”. ”Soldaat” is het persoonlijke verhaal van de schrijfster in romanvorm. Valérie is een Joodse vrouw van net 18 jaar. En dat betekent: dienen in het leger. Of ze nu willen of niet, dat is het lot van elke Joodse man én vrouw die 18 is geworden.

De eindexamens zijn achter de rug, Valérie is met glans geslaagd. Haar vrienden fantaseren over het leger, zij ziet de dienstplicht het met vrees en beven tegemoet. Want ze is de eerste van het stel die de proef moet ondergaan.

Valéries blijkt haar verwachtingen van de dienstplicht zowel onderschat als overschat te hebben. De routine ervaart ze als benauwend. Keer op keer moeten de soldaten hun op bed opmaken, totdat de leidinggevenden tevreden zijn. Ligt er nog een haarborstel op een bed? Opnieuw. Ligt er een deken scheef? Opnieuw.

De regels gaan soms nergens over, zelf nadenken is er niet meer bij en de kok lijkt zijn best te doen om de maaltijden zo klef mogelijk te maken.

En toch, ondanks haar kritische houding tegenover het Israëlische leger, leert Valérie er ook de waarde van inzien. Als ze in de bus een oud omaatje ontmoet dat iets over haar lijden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog vertelt, beseft Valérie dat ze als soldaat echt iets kan betekenen. Ze kan haar landgenoten met een wapen in haar handen veiligheid bieden die ze elders in de wereld nooit hebben ervaren.

In het leger wordt Valérie langzaam maar zeker volwassen. Daarbij zoekt ze grenzen op. Vriendjes, uitgaan, muziek, seksualiteit: het passeert allemaal de revue.

Aanstootgevende scènes komen in het boek echter niet voor. En, ook niet onbelangrijk: het is goed geschreven. Het boek leest vlot en het is gemakkelijk je in de persoon van Valérie in te leven.

Bovendien is het interessant om door de ogen van een 18-jarig Joodse vrouw naar het leven in Israël te kijken. Hoe valt het anders te begrijpen waarom zo veel Joden –christelijk of Joods, zionist of pacifist– hun leven willen geven voor dit kleine stukje land?

Kortom, een young-adult­roman die de moeite van het lezen waard is. Met onderscheid, dat wel. Maar dat geldt voor elk boek.


Graven naar schatten

De overeenkomst tussen ”Soldaat” en ”Het geheim van de gouden ster”? Beide boeken gaan over Israël. En beide zijn geschreven door auteurs die er langere tijd gewoond hebben en hun eigen ervaringen verwerkten.

De Nederlandse auteur Jennifer Peersmann weet wat het betekent om te schatgraven. Peersmann is archeologe van beroep en bracht een deel van haar werkzame leven door met het opgraven van het Joodse verleden. Dat kwam tot uiting in haar eerste boek ”De schat van Sion”, dat blijkt ook nu weer in ”Het geheim van de gouden ster”.

Het laatste boek gaat over Avia en Maor en speelt 2967 jaar geleden. De kinderen wonen in de oude stad van David, Sion. Hun ouders zijn een soort archeoloog. Zelf zijn Avia en Maor ook razend geïnteresseerd in het zoeken naar schatten. De kans om echt rond te gaan speuren, krijgen ze als hun ouders worden ontvoerd. Voordat de zon opkomt, moeten ze een schat zien te vinden die hun ouders kan redden.

Het boek leest als een trein en is lekker spannend. Kinderen krijgen tussen de regels door aardig wat informatie mee over het leven in de tijd van de Bijbel.


Boekgegevens

”Soldaat”, door Valérie Zenatti; uitg. Callenbach, Utrecht, 2011; ISBN 978 90 266 2096 6; 201 blz.; € 14,95;

”Het geheim van de gouden ster”, door Jennifer Peersmann; uitg. Callenbach, Utrecht, 2011; ISBN 978 90 266 0032 6; 96 blz.; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer