Cultuur & boeken

Humor en spanning bij Rob Ruggenberg

tekst Esther Karels-Boonzaaijer

Esther Karels-Boonzaaijer
2 January 2012 23:27Gewijzigd op 14 November 2020 18:30

Na twintig bladzijden lezen in ”IJsbarbaar” heb je aardig wat gruwelijkheden en onsmakelijke details achter de kiezen. Terwijl je je afvraagt of dit niet te gek is voor kinderen vanaf 10 jaar, pakt het verhaal van Nunôk je. Rob Ruggenberg, auteur van succesvolle historische jeugdromans, wordt „de nieuwe Thea Beckman” genoemd. Ook voor ”IJsbarbaar” heeft hij weer grondig historisch onderzoek gedaan. Hij woonde zelfs twee perioden tussen de Inuits, beter bekend als de eskimo’s.

Het boek opent met een scène in het Theatrum Anatomicum in het jaar 1625. Op de snijtafel ligt Nunôk, een jongen uit Groenland. Hij is door zeelui meegenomen als een curiositeit. De hoogleraar is van plan een medisch experiment op hem uit te voeren. Ternauwernood weet Nunôk aan deze beproeving te ontkomen.

Veel andere hindernissen moeten genomen worden voordat Nunôk weer naar zijn geliefde thuisland kan terugkeren. Soms nemen die hindernissen onwaarschijnlijke proporties aan. Jonge lezers zullen zich daar niet aan storen en het alleen maar spannend vinden. En dat is ”IJsbarbaar”!

Naast spanning stopt Ruggenberg humor en morele dilemma’s in het boek. Diverse keren staat Nunôk voor de keus: wreek ik mij of doe ik het niet? Mooi is de verbazing waarmee de jongen uit Groenland het zeventiende-eeuwse Nederland in zich opneemt. Waarom is er oorlog, vraagt hij zich af: de koning heeft toch alles al? Zijn maat, een zwarte Afrikaan die ook als attractie functioneert, oppert: „Misschien had hij nog geen oorlog.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer