Kerk & religie

Oecumene met islam bepleit

Kerkredactie
23 July 2003 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:27

WINNIPEG - Het streven naar vrede tussen de wereldgodsdiensten en het vormen van een gemeenschappelijk front tegen terrorisme zijn de uitdagingen voor christenen in de eenentwintigste eeuw, vindt emeritus bisschop dr. Christian Krause, president van de Lutherse Wereld Federatie (LWF).aanhef (u13,1,0(Krause sprak dinsdag de eerste plenaire lezing uit tijdens de lutherse wereldassemblee. Deze ging maandag in de Canadese stad Winnipeg van start.

Het is niet genoeg als staten onderling conflicten proberen bij te leggen met vreedzame middelen, zei Krause. „Ze moeten wereldwijde verdragen sluiten om het terrorisme te bestrijden, om zo hun burgers een veilig en beschaafd leven te garanderen. Strijd tegen terrorisme kan niet worden losgekoppeld van rechtvaardigheid en humaniteit.”

Krause waarschuwde ervoor de islam niet gelijk te stellen met terrorisme. „Fundamentalisme trekt weinig aanhangers, bovendien is het fenomeen ook aanwezig onder christenen en Joden. Ongeveer 1,2 miljard mensen in de wereld zijn moslim en slechts een zeer klein aantal van hen sympathiseert met terroristen. Bij de strijd ertegen moeten zo veel mogelijk staten betrokken worden, maar het mag nooit een botsing van beschavingen („clash of civilizations”) worden. Voor de eenentwintigste eeuw is geen kruistocht tegen de islam geboden, maar vrede tussen de godsdiensten en een gemeenschappelijke strijd tegen de bedreiging van het terrorisme.”

Krause zou graag zien dat er een gemeenschappelijke basis kwam waarop de wereldgodsdiensten elkaar kunnen vinden, vergelijkbaar met de oecumenische dialogen die christenen onderling voeren. „Het idee van ”verzoende verscheidenheid”, ontwikkeld in de relaties tussen kerken, zou een nuttige doelstelling kunnen zijn in de relatie tussen christenen en moslims.”

Krause ging in zijn rede ook in op armoede en aids als twee andere grote uitdagingen voor de wereldgemeenschap.

De start van de assemblee werd begin deze week overschaduwd door de afwezigheid van zestig deelnemers uit Azië en Afrika. De regering weigert hun visa te verlenen, omdat ze bang is dat de betrokkenen asiel zullen vragen.

Vlak voor de opening van de conferentie maandagavond had de LWF het inreisverbod voor deelnemers uit Azië en Afrika opnieuw scherp bekritiseerd. Zelfs na het begin van de assemblee is het voor de autoriteiten niet te laat hun houding te „corrigeren” en alsnog alle deelnemers van een visum te voorzien, aldus een verklaring van het LWF-bestuur.

De ongeveer 800 deelnemers aan de assemblee, onder wie ruim 400 gedelegeerden, discussiëren de komende dagen over thema’s als armoede en geweld, aids en de verdeeldheid in kerk en samenleving. Het thema van de bijeenkomst is ”Ter heling van de wereld”.

De algemeen secretaris van de SoW-kerken, dr. B. Plaisier (als adviseur/waarnemer in Winnipeg aanwezig) kondigde vorige maand aan dat de toekomstige Protestantse Kerk in Nederland (PKN), die behalve uit lutheranen vooral uit hervormden en gereformeerden zal bestaan, lid zal worden van de LWF.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer