Buitenland

Tegenpolen strijden om zege in Iowa

DES MOINES (ANP) – In de strijd om de zege in de eerste voorverkiezing van de Republikeinse Partij voor het Amerikaanse presidentschap gaan twee tegenpolen nek aan nek. De principiële Ron Paul staat tegenover de pragmatische Mitt Romney. Zondag trok de laatste veel bekijks in Iowa, de landbouwstaat die dinsdag toneel is van de eerste voorverkiezing.

2 January 2012 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 18:29
Ron Paul. Foto EPA
Ron Paul. Foto EPA

Romney begint zijn dag in het Family Table Restaurant in Atlantic. Tegen een achtergrond van gouden letters en bruine schrootjes houdt hij zijn toespraak, vergezeld van zijn vrouw en jongste zoon. De aanwezige gasten worden overstroomd door tientallen journalisten, bijna talrijker dan de fans. De pers stapt op de tafels van de restaurantbezoekers om Romney te kunnen zien. De kandidaat blijft lachen en wurmt zich al handen schuddend door het bomvolle restaurant.

Later spreekt Romney in Council Bluffs, aan de westrand van Iowa. Daar zijn de fans in de meerderheid en luisteren honderden supporters in een zaal met kroonluchters naar de oud-gouverneur van Massachusetts. Romney vergelijkt het gat tussen de verkiezingsbeloftes van Obama en de prestaties van de president met de huwelijksbelofte van celebrity Kim Kardashian. Die beloofde haar man eeuwig trouw en scheidde vervolgens na enkele weken. De miljonair Romney belooft regels te schrappen en belastingen te verlagen.

Tijdens Romney’s optredens valt vooral op hoe geroutineerd hij zijn toespraken houdt en zijn fans te woord staat. Ron Paul is met zijn snerpende stemgeluid en toespraken die vaak diep op economische theorieën ingaan, een tegenpool. De aanhangers van het Texaanse Congreslid voelen zich aangesproken door zijn authenticiteit en malen minder om gestroomlijnde speeches. Hij stemt in het Congres altijd tegen wetten die hij ongrondwettelijk acht. Romney sloot als gouverneur compromissen en is pragmatischer dan Paul.

Makelaar Steve Johnson hoort Romney in Council Bluffs aan. Hij is het eens met veel van Pauls fiscale ideeën, maar niet met diens ideeën over het buitenlandbeleid. Johnson kiest uiteindelijk Romney. „Ons land is niet vaker zo in de problemen geweest als nu. Romney is een oplosser van problemen. Die hebben we nodig.”

Niettemin is het verschil tussen beide kandidaten in de peilingen klein. Romney doet het echter veel beter in de staten die na Iowa aan de beurt zijn. Zo staat hij in New Hampshire, de tweede staat in de reeks voorverkiezingen van de partij, ruim aan kop met 36 procent, tegen 21 procent voor Paul. Ook met winst in Iowa wacht Ron Paul derhalve een moeizame strijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer