Binnenland

Pluimveesector wacht op uitslag verklikkippen

Nederlandse pluimveehouders kijken met spanning uit naar de eerste uitslagen van de tests op verklikkippen. Woensdag maakt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekend of de testkippen in stallen in Opheusden (Gelderland), Deurne (Noord–Brabant) en Koningsbos (Limburg) gezond zijn.

ANP
22 July 2003 17:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:27

„De verklikkippen zien er na drie weken in de stallen piekfijn uit, dus iedereen denkt dat het wel goed zit, maar het is uiteraard een spannende dag voor de sector”, aldus woordvoerder G. Pinxterhuis van Land– en Tuinbouworganisatie LTO–Nederland.

Vorige week werden bloed– en slijmmonsters bij de kippen afgenomen. Als deze vrij van het vogelpestvirus blijken te zijn, kunnen de vervoersverboden voor pluimvee in deze gebieden worden opgeheven. Daarna mogen de pluimveehouders hun stallen weer vullen.

„De besmette bedrijven worden per gebied vrijgegeven, in de zwaar getroffen Gelderse Vallei is het bijvoorbeeld nog niet zover”, nuanceert Pinxterhuis het belang van de testuitslagen. Hij verwacht dat het nog zeker een maand duurt voordat alle gebieden waar vogelpest woedde door de verklikkippen getest zijn.

In Nederland werd begin maart klassieke vogelpest ontdekt. Het virus verspreidde zich in de Gelderse Vallei, Noord–Brabant en Limburg, en 30 miljoen kippen, eenden en kalkoenen werden gedood.

Begin juli stonden bijna 1300 kippenboerderijen leeg, ruim eenderde van de Nederlandse pluimveebedrijven. De bedrijven missen 50 miljoen kippen en ander pluimvee, ruim de helft van de 90 miljoen stuks die Nederland eind februari nog telde.

In aanloop op de herbevolking van de leegstaande stallen liggen de broedeieren al weer twee weken in de machines. Broederijen halen eieren en kuikens uit omringende landen om de broedmachines te vullen. Eieren uitbroeden vergt ruim drie weken.

De herbevolking met 50 miljoen kippen wordt een grote klus. Vrachtwagens zullen af en aan rijden als de bedrijven binnenkort weer aan het werk mogen. „De herstart gebeurt niet overal op dezelfde dag, maar gaat stapsgewijs, in de volgorde waarin de verklikkippen werden uitgezet”, aldus de LTO–woordvoerder. Voor de getroffen pluimveehouders, die hun inkomsten verloren, is het aanschaffen van nieuwe kippen een dure zaak, „maar als ze verder willen, moeten ze wel”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer