HGJB-conferentie: Christus is sleutel tot liefde
STADSKANAAL – „Jezus Christus heeft Zichzelf overgegeven. Daar ligt de sleutel tot de liefde. Het geheim van een goede relatie is dat je jezelf overgeeft.” Dat zei jongerenwerker Jan Willem van Dijk donderdag tijdens de derde dag van de kerstconferentie van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond in Stadskanaal.
Tijdens de conferentie wordt dagelijks een Bijbelstudie gehouden over het boek Efeze. Jan Willem van Dijk had als thema ”De weg der liefde”. Hij zei dat in Nederland gebrek aan liefde heerst, zoals blijkt uit het grote aantal echtscheidingen, de eenzaamheid en depressiviteit waarmee velen te kampen hebben. Liefde is volgens de jongerenwerker meer dan ”lief zijn voor elkaar”, wat iedereen wel wil. „Paulus, die vaak sprak over de liefde, was niet soft. Hij kwam in conflict met Barnabas, met Petrus en met de gemeente van Korinthe. De weg der liefde die Paulus beschreef, bestond uit gerechtigheid en waarheid, waardoor hij in botsing kwam met anderen.”
De jongerenwerker stelde dat de liefde van God door de gelovigen heen zichtbaar wordt. „God zoekt door jou heen een weg om Zijn liefde kwijt te kunnen. Op de weg der liefde zoekt God een weg naar buiten. Waar je ook bent –of je nu uitgaat, facebookt of naar een film kijkt– het is een plek waar God Zijn zegeningen wil uitstorten. De boze buitenwereld is niet in de eerste plaats een plek waar je tot zonde wordt verleid, maar een plaats waar God liefde wil geven.”
Wat betreft de liefde in het huwelijk, zei Van Dijk er niet omheen te kunnen dat Paulus de man het hoofd van de vrouw noemt. Tegelijkertijd sprak hij van een groot mysterie. Een sleutel voor de omgang tussen man en vrouw ligt volgens hem in Christus. „Christus heeft Zich overgegeven. Dat is de sleutel tot de liefde. Voor elke relatie geldt: geef je over aan de ander. Dat is het geheim van relaties. Jezus gaf Zich prijs voor de ander. Wij hebben de basis van Gods liefde nodig voordat wij onszelf kunnen prijsgeven.”
Volgens Van Dijk geldt ook voor andere relatievormen dat dit zich prijsgeven belangrijk is. „Velen zijn tegenwoordig ontevreden over zichzelf en hebben een leeg gevoel. Als je anderen liefde geeft, dan worden ze gevuld, hebben zij geen leeg gevoel meer en vluchten ze niet in de zonde. Heb goede gesprekken met anderen, zeg goede dingen over hen, ook als ze er niet bij zijn. Geef jezelf prijs en poets de vlekken van de ander weg.”
Henk en Marty van Blitterswijk van het pastorale team hielden een workshop over zelfstandig worden. Als kernteksten noemde Van Blitterswijk Psalm 37:25 en 26, waarin staat dat de rechtvaardige een zegen is voor zijn kinderen. Valkuilen ziet hij op het punt van de acceptatie en de communicatie. „Ouders moeten hun kinderen accepteren en met hen praten”, aldus Van Blitterswijk. Hij vertelde dat hij vroeger met een van zijn kinderen, die vaak laat thuis kwam en rookte, problemen had. Er was over en weer te weinig vertrouwen en te weinig communicatie. „Het was ook mijn schuld. Ik kan het niet overdoen, maar heb wel sorry gezegd.”
Van Blitterswijk zei dat het gemakkelijker voor ouders te accepteren is dat hun kinderen andere keuzes maken als de communicatie goed is. Hij raadde de jongeren aan stappen te zetten naar hun ouders toe als de verhoudingen niet goed zijn.
Een jongere gaf aan een redelijk dominante vader te hebben die zich snel aangevallen voelt. Andere deelnemers gaven hem advies: „Kies niet de confrontatie, luister als hij wat zegt en stel een vraag.” „Vraag hem op de man af of hij je accepteert.” „Vraag God hoe het moet” en: „Zorg ervoor dat je op ontspannen momenten contact hebt, dan verloopt het gesprek over moeilijke onderwerpen soepeler.”
Het echtpaar Van Blitterswijk heeft in twee dagen tijd ongeveer 35 pastorale gesprekken gevoerd. Hij sprak onder meer met een jongere die de zending in wilde gaan, met iemand die voorganger wilde worden en met een jongen die niet hoogmoedig was, maar wel zijn hoogmoed kwam belijden. Zij sprak onder meer met meiden die dichter bij God wilden komen, die depressief waren en die in geestelijke strijd verkeerden. Ze was onder de indruk van het verhaal van een groep jongeren die bij haar kwam. „Ze wilden graag een steentje bijdragen in hun eigen gemeente, maar ze kregen geen ruimte. Sommige jongeren voelen zich niet gehoord in de kerk. Dat is jammer, want jongeren zijn waardevol.”
Op Twitter is de conferentie te volgen via de hashtag #KC11. Filmpjes van de conferentie zijn hier te bekijken.