Wilders zet hakken weer wat dieper in het zand
DEN HAAG – Het zoveelste loze dreigement of tekenend voor de onderhuidse spanningen in de coalitie? Feit is dat PVV-leider Wilders met 139 tekens op Twitter de hakken verder in het zand heeft gezet.
„Denkt VVD/CDA toch aan versoberen hypotheekrenteaftrek/aflossingsvrije hypotheken? Onacceptabel dan maar verkiezingen!”, poneerde hij woensdag.
Wilders reageerde daarmee op een kort daarvoor door Elsevier gepubliceerd bericht, waarin gesteld werd dat er volgens „diverse bronnen rond het kabinet” door het kabinet serieus wordt nagedacht over versobering van de hypotheekrenteaftrek.
De recente opmerking van premier Rutte, dat niemand de renteaftrek „in het vizier heeft”, ten spijt, zou de populaire aftrek toch op tafel liggen nu de coalitie zich buigt over een extra bezuinigingsslag bovenop de al ingeboekte 18 miljard euro.
Een nieuwe ronde van saneringen zou nodig zijn om het huishoudboekje van de staat niet te ver in het rood te doen schieten als gevolg van de inzakkende economie. Naar schatting zal er minstens 5 tot 10 miljard euro extra moeten worden bespaard.
De oppositie haalde de schouders op over Wilders’ tweet. „Zie dat twitter troll Geert vanmiddag weer heel wat mensen de digitale gordijnen heeft ingejaagd”, stelde CU-voorman Slob, verwijzend naar een term die in zwang is voor iemand die via provocerende tweets reacties probeert uit te lokken. GroenLinks-Kamerlid Van Gent sprak van „niks nieuws onder de zon” en „#lozedreiging.”
Desondanks zet Wilders de hakken nog eens wat dieper in het zand met zijn opmerkingen die gelden als inleidende beschietingen in een heftige strijd die de komende weken op het politieke toneel zal worden geleverd rondom de vraag of er nu wel of niet moet worden bezuinigd, hoeveel en waarop.
Al eerder gaf Wilders aan dat de renteaftrek voor de PVV een gevoelig punt is. Echter lijkt door zijn nieuwe woordkeuze zelfs een meer toekomstbestendig maken van de aftrek (door bijvoorbeeld de excessen ‘eruit te versoberen’) voor de partij een absolute no-go. Opnieuw een draai maken, zoals de PVV in 2010 onder meer deed met de belofte dat de AOW-leeftijd niet zou worden verhoogd, lijkt daarmee lastig te worden.
Net als vorige maand met zijn opmerkingen over een bezuiniging van 4 miljard euro op ontwikkelingshulp, lijkt Wilders ook nu weer met name het CDA in de wielen te willen rijden.
Als enige van de drie coalitiepartijen stelden de christendemocraten zich in de achterliggende weken tamelijk open op omtrent een hervorming van de hypotheekrenteaftrek. Zo mochten er bij het nadenken over nieuwe bezuinigingen volgens vicepremier Verhagen letterlijk „geen heilige huisjes” zijn.
De kans dat het CDA akkoord gaat met het verder snoeien in de ontwikkelingshulp lijkt op zichzelf al klein, helemaal als daar geen hervorming in bijvoorbeeld de zorg –nog zo’n pijnpunt voor Wilders– of de woningmarkt tegenover staat.
Daarmee werd het scenario dat politicologen afgelopen zaterdag in deze krant voorspelden voor het uiteenvallen van de huidige politieke samenwerking in 2012, er gisteren, op zijn minst, niet onrealistischer op. Naast de idee dat Wilders de stekker wel eens uit de samenwerking zou kunnen trekken, geldt dat óók voor de ‘grote wisseltruc’ die VVD en CDA kunnen toepassen door de PVV in te ruilen voor een meer hervormingsgezinde partner.
Als er al iets „loos” was aan zijn jongste dreigement, dan was het Wilders’ opmerking over verkiezingen. De stekker van de huidige samenwerking heeft hij weliswaar in de hand, maar voor het uitschrijven van een nieuwe stembusgang is méér nodig dan alleen een ferme ruk daaraan.