Wiethandelaren huren koophuizen
ROTTERDAM (ANP) – De vastgelopen huizenmarkt opent nieuwe perspectieven voor wiethandelaren. Particuliere woningbezitters die met twee huizen blijven zitten, worden in toenemende mate slachtoffer van gewiekste hennepkwekers.
Dat constateren netbeheerders in Nederland en het Bureau Vastgoed Onderzoek in Berkel en Rodenrijs. Omdat het fenomeen nog zo nieuw is, zijn er geen harde cijfers.
De handelaren gaan geraffineerd te werk. Meestal huren zij via een makelaar een woning, vooral van mensen die door de economische malaise hun tweede woning niet verkocht krijgen. Met de handen in het haar hopen eigenaren nog een beetje geld binnen te krijgen door de woning tijdelijk te verhuren.
Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van netbeheerders, denkt dat hennepkwekers aan risicospreiding doen en daarom kiezen voor koopwoningen. Door nieuwe wet- en regelgeving kunnen huurders van huurwoningen beter worden aangepakt als de politie er een hennepkwekerij aantreft. Bij huurders op de particuliere markt ligt dat moeilijker.
„Bovendien zijn particuliere verhuurders niet gewend professionele huurcontracten op te stellen. Zijn zijn dan ook extra kwetsbaar voor malafide handelaren”, aldus de woordvoerder van Netbeheer Nederland. Directeur Rob Jozee van Bureau Vastgoed Onderzoek (BVO) kent verscheidene huiseigenaren die op deze manier onbedoeld slachtoffer zijn geworden van hennepcriminelen.
De schade voor de eigenaar is vaak enorm, omdat vaak gebruik wordt gemaakt van valse identiteitspapieren. „Als er sprake is van een huurder met valse identiteit, is de schade niet te verhalen”, aldus Jozee.
Een van de slachtoffers is Auke de Vries uit Hoorn. Hij verhuurde tijdelijk zijn koopwoning, omdat hij werk kreeg in een ander deel van het land. Het huis werd echter volledig verbouwd tot wietplantage. Toen de politie een inval deed, kon De Vries betalen: 110.000 euro schade, waaronder 35.000 euro aan stroomkosten.