Kritiek op waarnemers in belegerd Homs
HOMS (ANP/RTR/EFE) – Tienduizenden inwoners van Homs hebben dinsdag gedemonstreerd tegen het bewind van de Syrische dictator Bashar al-Assad. Dat gebeurde terwijl waarnemers van de Arabische Liga de stad bezochten, die al maanden het toneel is van grof geweld tegen de oppositie. Medewerkers van de veiligheidsdiensten zouden dinsdag ondanks de komst van de waarnemers 15 mensen hebben gedood in Homs.
De waarnemers moeten controleren of Assad zich houdt aan beloften over het staken van geweld tegen betogers. De missie kreeg dinsdag harde kritiek van de mensenrechtenorganisatie Enough Project, die opereert vanuit de Verenigde Staten.
De leider van de waarnemers, de Sudanese generaal Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi, heeft volgens de activisten in eigen land de ogen gesloten voor grove schendingen van de mensenrechten. „In plaats van leiding te geven aan een team dat onderzoek moet doen naar mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, zou het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten onderzoeken of Dabi zich in Sudan schuldig heeft gemaakt aan vergelijkbare misdaden”, zei Omar Ismail, een Sudanese analist voor het Enough Project tegen de de nieuwszender France 24.
Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een belangrijke oppositiegroep, geeft Dabi het voordeel van de twijfel. „We zijn op de hoogte van de beschuldigingen aan het adres van Dabi. Maar voor zover wij weten is hij nog nergens voor aangeklaagd”, liet het observatorium weten. De oppositie vreest dat de waarnemersmissie, die op termijn zal bestaan uit circa 200 personen, zich zal laten misleiden door propaganda van het bewind in Syrië.
Er zouden dinsdag tussen de 50.000 en 70.000 mensen op de been zijn geweest in Homs. De betogers probeerden op te rukken naar het centrum van de stad, maar werden bestookt met traangas.
Eerder op de dag had het leger van Syrië een aantal tanks teruggetrokken uit de stad. In de afgelopen maanden werden deze zware wapens ingezet tegen demonstrerende Syriërs. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds maart al zeker 5000 mensen om het leven gebracht in Syrië. Damascus stelt dat ’terroristen’ verantwoordelijk zijn voor het geweld, maar lokale en internationale mensenrechtenorganisaties wijzen die lezing van de hand.