Binnenland

Digitale spionage dreiging voor Nederland

DEN HAAG (ANP) – Nederland moet uitkijken voor digitale spionage door andere landen. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) is het aantal incidenten met spionage bij overheid en bedrijven in 2011 gegroeid. Dat staat in het eerste Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN) dat de NCTb heeft gepubliceerd.

24 December 2011 10:12Gewijzigd op 14 November 2020 18:23
Foto ANP
Foto ANP

De samenleving merkt nu het meest van criminelen die op internet opereren, maar staten hebben de kennis en middelen om op grote schaal geavanceerde aanvallen uit te voeren. Landen die bij andere landen spioneren, zijn uit op geheime politieke of economische informatie, of ze hopen er financieel beter van te worden.

Als het gaat om digitale criminaliteit, lopen bedrijven en burgers meer risico dan de overheid. De dreiging die van deze criminelen uitgaat groeit nog steeds en is duur om te bestrijden, staat in het CSBN. Digitale criminaliteit is voor daders zeer aantrekkelijk, want ze hoeven niet veel te investeren om veel winst te kunnen maken. Bovendien is de kans klein dat ze gepakt worden.

Als verdediging tegen de groeiende digitale dreigingen wordt het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche versterkt. Dat heeft het kabinet gezegd in een reactie op de dreigingsanalyse. Ook bij Defensie wordt meer aandacht besteed aan digitale dreigingen. Zowel aanvallend als verdedigend moet Defensie meer kunnen. Daarom krijgen de strijdkrachten binnenkort een eigen Taskforce Cyber. Ook zal meer worden samengewerkt met de militaire en algemene inlichtingendiensten (MIVD en AIVD).

In januari gaat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van start, dat onder meer adviezen zal uitbrengen. Ook kan het centrum (helpen) reageren op cyberdreigingen en -aanvallen. In het centrum komen onder andere Govcert - de instelling die gaat over ICT-veiligheid bij de overheid - AIVD, politie, Openbaar Ministerie en Defensie samen. Daar komen in 2012 nog mensen bij uit ’vitale sectoren’ zoals telecom en energiebedrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer