Koninklijk Huis

Britse prins Philip al 90 jaar scherp

LONDEN (ANP/AFP/RTR) – De Britse prins Philip, die vrijdag naar het ziekenhuis is gebracht met pijn in de borst, staat bekend om zijn grote inzet, grove grappen en goede gezondheid.

24 December 2011 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 18:23

Hij heeft duizenden bezoeken afgelegd en honderdduizenden mensen toegesproken. Voor zijn 90e verjaardag besloot hij zijn functies in circa tien organisaties op te geven, maar blijft betrokken bij ruim 800 organisaties. Tot enkele maanden geleden was hij zeer fit. Zelfs op zijn 90e verjaardag in juni was hij nog ’gewoon’ gastheer bij een receptie voor een liefdadigheidsorganisatie en een conferentie voor hoge Britse militairen. Dat past wel bij de no-nonsensewerkwijze van de echtgenoot van koningin Elizabeth II.

Philip Mountbatten, hertog van Edinburgh, werd op 10 juni 1921 geboren op een tafel in een dinerzaal op het Griekse eiland Corfu. Hij is de zoon van prins Andreas van Griekenland en prinses Alice van Battenberg. Zijn Engelse naam Mountbatten is afgeleid van de naam van zijn moeder.

Anderhalf jaar na Philips geboorte gingen zijn ouders in ballingschap in Groot-Brittannië, waar hij in 1934 Elizabeth voor het eerst zag. Ze trouwden in 1947. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Philip bij de Britse marine.

In loop van de jaren werd Prins Philip beroemd en berucht om zijn snelle grappen, die niet altijd goed aankomen bij zijn toehoorders. In 2001 vertelde hij een 13-jarig jongetje dat graag astronaut wilde worden, dat die te dik was voor die toekomstdroom. Tijdens een bezoek aan China sprak hij over „die spleetogen.” In Schotland in 1995 vroeg hij een rij-instructeur: „Hoe hou je de inboorlingen hier lang genoeg van de drank af om te slagen voor het examen?”

Philip is altijd al zo bot geweest. Tijdens de onafhankelijksheidsceremonie van de Britse kolonie Kenia in 1963, toen de Britse vlag werd neergehaald, vroeg hij de Keniase onafhankelijkheidsleider: „Weet u zeker dat u hier mee wilt doorgaan?”

Zijn no-nonsense-aanpak bleek in een BBC-interview, waarin hem werd gevraagd of hij een succes was. „Dat kan me niets schelen,” zei hij. „Wie interesseert het nu wat ik daarvan vind? Dat is belachelijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer