Binnenland

Kamer geeft Bleker groen licht voor natuurakkoord

DEN HAAG – Hoewel niet alle provincies ja hebben gezegd tegen het natuur­akkoord van staatssecretaris Bleker, willen CDA, VVD, SGP en PVV dat hij zijn plannen gewoon gaat uitvoeren.

Regioredactie
23 December 2011 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 18:22

Dat bleek donderdag bij een stemming in de Tweede Kamer.

Bleker heeft het akkoord destijds gesloten met het Interprovinciaal Overlegorgaan (IPO). De staatssecretaris zei meermalen dat de overeenkomst van de baan zou zijn als ook maar één provincie tegen zou stemmen. Toen verschillende provincies tegen het akkoord bleken te zijn, gaf Bleker aan dat hij zich op de ontstane situatie wil beraden.

Een nipte meerderheid van CDA, VVD, SGP en PVV steunde gisteren in de Tweede Kamer een voorstel van CDA’er Koopmans om ondanks de tegenstand in verschillende provincies het natuurakkoord toch uit te voeren. De partijen vinden dat provincies die ja hebben gezegd tegen de afspraken waarbij het Rijk de zorg voor natuur overdraagt, niet benadeeld mogen worden door de neezeggers.

Eerder deze week gaven verschillende natuurorganisaties al aan dat de staatssecretaris snel met een besluit moest komen. „Gebiedsontwikkelingen liggen stil zolang de provincie geen duidelijkheid geeft”, zei Regina ter Steege van Landschapsbeheer Friesland woensdag. „Dat kan niet zolang onzeker is wat het Rijk wil. Het belangrijkste is nu om de zaak zo snel mogelijk weer in beweging te krijgen.”

Het voorstel dat de Kamer gisteren aannam, biedt echter niet de duidelijkheid die de organisaties hadden gewenst. Directeur Herman Sieben van Staatsbosbeheer Regio Noord toonde zich eerder verheugd over de politieke tegenstand van verschillende provincies. „Met het signaal dat de plattelandsprovincies afgeven, ben ik blij. We voelen ons door het kabinet respectloos behandeld wat betreft natuur en landschap.”

Na Noord-Brabant, Groningen en Drenthe stemden ook Provinciale Staten van Friesland woensdagavond tegen het natuurakkoord met staatssecretaris Bleker. De partijen PvdA, ChristenUnie, SP, D66, GroenLinks en Friese Koers stemden tegen het akkoord. Het CDA stemde met de VVD, de Fryske Nasjonale Partij en de PVV vóór het natuurakkoord. Dat betekende een afwijzing met 22 tegen 21 stemmen.

Daarmee is heel Noord-Nederland –net als Noord-Brabant– tegen de manier waarop Bleker meer verantwoordelijkheden en minder geld voor natuur naar de provincies wil schuiven.

Alleen Flevoland is er nog niet uit. De provincie wil eerst een geschil met Bleker oplossen over de 200 miljoen euro die Flevoland zou krijgen voor de aanleg van het natuurgebied Oostvaarderswold. Provinciale Staten zijn bang ze naar dat geld kunnen fluiten als ze het natuurakkoord ondertekenen, omdat daarmee alle afspraken uit het verleden vervallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer