Economie

„SNS Bank discrimineert huizenkoper grote stad”

SNS Bank discrimineert huizenkopers in grote steden. Door extra criteria op te stellen voor een hypotheek zet de bank hele groepen kopers ten onrechte buitenspel, aldus de Vereniging Eigen Huis (VEH) maandag.

ANP
22 July 2003 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:27

SNS Bank stelt extra eisen aan huizenkopers in grote steden, bevestigt de bank. Wie onder de 150.000 euro wil lenen, kan dat bij de bank alleen onder de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG garandeert de bank dat bij gedwongen verkoop de volledige waarde aan de geldgever wordt uitgekeerd, ook als een woning minder opbrengt.

Volgens de VEH wakkeren de eisen van SNS Bank gettovorming aan. „In bepaalde achterstandsbuurten met goedkopere woningen zullen door de extra regels huizen minder makkelijk kunnen worden verkocht omdat potentiële kopers geen lening kunnen krijgen”, aldus een woordvoerder van de VEH.

SNS Bank zegt de regels te hanteren omdat het risico op wanbetaling in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere groter is. Een woordvoerster benadrukt dat er niet op postcode wordt gediscrimineerd. „Iedereen in een grote stad die minder dan 150.000 euro wil lenen, moet de NHG aanvragen.”

De VEH gaat de komende tijd de klachten van afgewezen huizenkopers verzamelen. Welke stappen de belangenbehartiger van de Nederlandse huizenbezitters tegen de bank wil gaan ondernemen, is nog niet duidelijk. „We beraden ons nog over eventuele aanklachten”, aldus de woordvoerder. De VEH wil zich in ieder geval sterk maken voor aanvullende regels in de bestaande gedragscode voor hypotheekverleners en vindt dat hierin een verbod op dergelijke praktijken moet worden opgenomen.

Volgens directeur K. Schiffer van de NHG is het „begrijpelijk” dat SNS de eis stelt aan de huizenkoper. „Dat neemt niet weg dat het voor sommige buurten wel een slechte ontwikkeling is”, erkent hij. „Het bemoeilijkt mensen om te kopen in een buurt die al een slechte naam heeft. Dat kan een negatieve spiraal veroorzaken.”

Volgens Schiffer heeft de NHG twee jaar geleden in Rotterdam een heel positief effect gehad. Als laatste grote stad maakte de Maasstad ook voor haar inwoners de garantieregeling mogelijk omdat banken voor verschillende buurten geen hypotheek wilden geven. „Dat heeft een aantal wijken goed gedaan.”

Elke hypotheekaanvraag wordt apart beoordeeld, onderstreept de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). „Banken kijken niet naar postcodes maar naar de kwaliteit van de woning die als onderpand dient en naar de hypotheekaanvrager. Heeft deze voldoende inkomen, een vast dienstverband en eventueel achterstanden bij het bureau voor kredietregistratie?” aldus R. van Kesteren, secretaris hypothecaire kredieten bij de NVB.

Zonder de NHG is het risico voor de bank hoger dan met de NHG. Daarom kan een bank aanvullende voorwaarden stellen. Omdat er in achterstandbuurten doorgaans meer woningen staan van lage kwaliteit, is de kans groter dat de bank de hypotheekaanvraag afwijst. Van Kesteren: „De suggestie wordt nu gewekt dat de banken getto’s veroorzaken, maar dat is de wereld op haar kop.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer