„Schippers schoffeert huisartsen”
DEN HAAG – Minister Schippers (VWS) schoffeert huisartsen en dreigt met haar toekomstplannen over de huisartsenzorg de verkeerde richting in te slaan.
Die zorg heeft de oppositie donderdagochtend geuit tijdens een Kameroverleg met de minister.
De minister en de huisartsen liggen al enige tijd met elkaar overhoop. Aanleiding is onder meer een brief van de minister aan de Nederlandse Zorgautoriteit van eind november. Daarin vraagt Schippers hoe de huisartsenzorg en de ketenzorg, waarbij huisartsen en ziekenhuizen gezamenlijk zorg verlenen rond bepaalde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld diabetes, in de toekomst het best kan worden gefinancierd.
In de brief laat Schippers zich kritisch uit over de huidige financieringssystematiek in de huisartsenzorg. Zo plaatst zij kanttekeningen bij het zogeheten inschrijftarief dat regelt dat huisartsen voor elke patiënt die zich laat registreren in hun praktijk een vaste vergoeding krijgen. Volgens de minister prikkelt dat huisartsen vooral om veel patiënten te hebben en weinig verrichtingen te doen.
Huisartsen reageerden woedend op de brief. Volgens hen symboliseert het inschrijftarief de waarde die patiënten hechten aan een langdurige relatie met een vaste huisarts. Zij vrezen verder dat de minister op termijn de inschrijving op naam wil afschaffen, iets wat Schippers overigens met klem weerspreekt.
De minister en de huisartsen kunnen het verder niet eens worden over een door Schippers aangekondigde tariefskorting. Volgens Schippers hebben huisartsen vorig jaar miljoenen meer uitgegeven dan begroot en mag zij die budgetoverschrijding terugvorderen. Aanvankelijk claimde zij een bedrag van 132 miljoen euro. Inmiddels heeft zij dat teruggebracht naar 98 miljoen, naar de mening van huisartsen nog altijd te veel.
Volgens de huisartsen zijn de hogere uitgaven namelijk vooral te wijten aan het feit dat zij de afgelopen jaren extra investeringen moesten doen om in opdracht van het ministerie delen van de spoedeisende zorg te kunnen overnemen van ziekenhuizen. Vrijwel alle oppositiepartijen gaven de huisartsen daarin donderdagochtend gelijk.
Uit protest hebben veel huisartsen gedreigd hun medewerking te staken aan de recent tot stand gekomen, verbeterde samenwerkingsvormen tussen huisartsenposten en ziekenhuisafdelingen voor spoedeisende hulp. De oppositie wil dat Schippers er alles aan doet om dat tegen te gaan en zich in dat kader inspant om verdere tariefskortingen te voorkomen.
De woordvoerders van VVD, PVV en CDA noemden de korting die Schippers tot dusver heeft aangekondigd terecht.