Impasse over natuurakkoord
DEN HAAG/ASSEN (ANP) – Vier van de twaalf provincies hebben het natuurakkoord van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw en Milieu) definitief afgewezen. Nadat Groningen en Noord-Brabant vorige week al ’nee’ zeiden, stemden woensdag ook Drenthe en Friesland tegen.
Flevoland is er nog niet uit. De provincie wil eerst een geschil met Bleker oplossen over de 200 miljoen euro die Flevoland zou krijgen voor de aanleg van het natuurgebied Oostvaarderswold. Provinciale Staten zijn bang ze naar dat geld kunnen fluiten als ze het natuurakkoord ondertekenen, omdat daarmee alle afspraken uit het verleden vervallen. Overijssel stemde woensdag als een van de laatste provincies wel voor.
Het is onduidelijk wat er gebeurt nu niet alle provincies hebben ingestemd met de plannen, die de overdracht van natuurtaken naar provincies regelen en daarbij een pakket aan fikse bezuinigingen (tot 500 miljoen euro in 2014). Volgens het Interprovinciaal Overleg (IPO), dat 3 maanden geleden met Bleker tot het moeizame akkoord kwam, is nu de landelijke politiek aan zet. De staatssecretaris wil nog steeds niet zeggen wat de gevolgen zijn als één of meer provincies de plannen verwerpen.
Volgens directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten moet er een bemiddelaar komen om de impasse te doorbreken. De Graeff noemde oud-commissaris van de Koningin in Groningen Hans Alders als mogelijke kandidaat. Natuurmonumenten is bang dat anders heel veel natuurprojecten stil komen te liggen. „Dat leidt tot verlamming”, stelde De Graeff. Volgens hem is vooral de houding van Bleker debet aan de impasse. „Hij verandert de spelregels. Dat is niet fraai.”
Ook de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma, een van de onderhandelaars namens het IPO, had deze week forse kritiek op de handelwijze van Bleker. Munniksma, die eerder namens het IPO zijn handtekening zette, nam maandag ondubbelzinnig afscheid van zijn ’eigen’ natuurakkoord. De gedeputeerde vindt het „onacceptabel dat Bleker een kat-en-muisspel speelt” en de plannen telkens weer anders uitlegt. „Ik ben niet langer bereid dat geschuif en gedraai goed te praten.”