FOL-leider Anthony Godett buitenspel
Dat hij de volgende minister-president van de Nederlandse Antillen zou worden, was volgens Anthony Godett onvermijdelijk. Zijn partij Frente Obrero Liberashon (FOL) won in mei de verkiezingen en hij kreeg persoonlijk veruit de meeste voorkeursstemmen. Maar de droom is over voor Godett, in ieder geval voorlopig. Tot hij door de rechter wordt vrijgesproken van alle verdenkingen van corruptie door hem en zijn naam wordt gezuiverd. Zijn partijgenoot en tevens formateur Ben Komproe neemt voorlopig plaats op het pluche van minister-president van de Nederlandse Antillen.
Voor Godett, die vorige week nog vol overtuiging riep dat hij deze week beëdigd zou worden als premier, moet het een bittere pil zijn. Maar de stoere FOL-leider laat zich niet kennen. „Welnee, ik wist toch al dat we niet in een democratisch land leven. Een maand voor de verkiezingen werd ik opgepakt. Ontvoerd uit mijn eigen huis en in de gevangenis gegooid.” Volgens Godett zijn het de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen, Nederland en het Openbaar Ministerie die het op Curaçao voor het zeggen hebben. „Het is wel duidelijk dat de bevolking helemaal voor niks naar de stembus is gegaan. We leven hier echt niet in een rechtsstaat hoor”, aldus Godett.
Het nieuws dat Godett toch geen premier wordt, is nog maar korte tijd bekend op Curaçao. Van een volk in opstand is weinig te merken. Godett benadrukt dat hij daar ook niet op uit is. „Ik ben passief van aard. Ik roep het volk niet op tot rellen.” Hij is ook een gelovig man, zegt hij. „Ik geloof in God en laat het in Zijn handen.
Komproe wordt premier, maar slechts voor korte tijd, zegt Godett. Hij denkt erover een van zijn vijf broers of zussen naar voren te schuiven als premier. „Dan krijgen we toch een kabinet met een Godett aan het hoofd. Ben erg benieuwd of hij of zij door de screening komt. Dan zal wel blijken dat men tegen de naam Godett is”, aldus de FOL-leider.
Over de vraag of hij nog minister-president wil worden, mocht hij door de rechter worden vrijgesproken, laat hij zich niet uit. „Dat hangt af van het moment. Geloof me, ik weet wat ik wil en waar ik naartoe ga.” Hij doelt op zijn ideaal: premier zijn van Curaçao. Eigenlijk wil hij dat veel liever dan premier zijn van de Antillen. De overige vier eilanden Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius boeien hem minder. Zijn hart ligt op Curaçao.
Maar Curaçao is geen land en heeft dus geen premier, zoals bijvoorbeeld Aruba dat wel heeft. Om dit te bereiken moet Curaçao eerst een aparte status krijgen en een zelfstandig land worden. Deze optie wint op het eiland de laatste jaren overigens wel aan populariteit.
Godett gaat in elk geval eind deze week op vakantie. Samen met zijn vriendin en zijn achtjarige zoon gaat hij naar de Dominicaanse Republiek om bij te komen van de hectiek van de afgelopen maanden. „Na 17 jaar werken heb ik het wel verdiend om even uit te rusten”, aldus Godett. Hij ontkent het gerucht dat hij naar het buitenland gaat om te trouwen. Daarvoor vindt hij zichzelf nog veel te jong. „Ik ben pas 44 jaar. Als ik 50 ben en nog steeds gelukkig met mijn vriendin trouwen we.”