„Rotje en vuurpijl verliezen terrein”
LICHTENVOORDE (ANP) – Traditioneel vuurwerk, zoals rotjes of losse vuurpijlen, zal dit jaar nog meer terrein verliezen ten opzichte van siervuurwerk. Dat stelt Leo Groeneveld, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) woensdag desgevraagd. „De trend van eerdere jaren waarbij consumenten steeds vaker zwaar siervuurwerk kopen, zet zich ook dit jaar voort”, voorspelt hij.
Sinds het duurdere 500-grams-vuurwerk in Nederland is toegestaan, heeft zich de trend voortgezet waarbij het siervuurwerk steeds meer marktaandeel wint. „Mensen geven liever één keer 20 euro goed uit dan dat ze meer vuurwerk kopen van mindere kwaliteit”, aldus Groeneveld. „De zware jongens doen het daarbij steeds beter.” Volgens hem heeft een zogeheten cake, siervuurwerk dat je op de grond zet, het effect van meerdere vuurpijlen tegelijkertijd.
Volgens Groeneveld betekent het terreinverlies van het traditionele vuurwerk overigens niet dat bijvoorbeeld de vuurpijl uit het assortiment zal verdwijnen. „Het gros van Nederland ziet vuurpijlen nog altijd als het toonbeeld van vuurwerk. Ook het geluid van een pijl die de lucht ingaat, is voor veel mensen reden deze aan te schaffen. Maar marktaandeel zal de pijl niet meer gaan winnen”, stelt hij. „De groei is er uit.”
Ook knalvuurwerk is volgens hem voor jongeren steeds minder interessant. Daarbij laat hij de illegale knallers overigens buiten beschouwing. „Er is ’slechts’ een klein groepje mensen dat zich met de illegale praktijken bezighoudt. Een vervelend groepje overigens, dat wel”, aldus de preses van de belangenorganisatie. Eerder schatte BPN dat de Nederlandse vuurwerkhandelaren jaarlijks tussen de 10 en 15 miljoen euro mislopen doordat mensen illegaal vuurwerk inslaan.
BPN verwacht dat Nederlanders dit jaar ongeveer evenveel legaal vuurwerk de lucht inschieten als vorig jaar. Toen werd voor 65 miljoen euro ingekocht. Zekerheid durft de belangenorganisatie daarover echter niet te geven. „We merken dat de voorverkoop van vuurwerk achterblijft bij voorgaande jaren”, aldus Groeneveld. „Dat wil niet zeggen dat er minder vuurwerk verkocht gaat worden. Maar mensen laten het aanschaffen van vuurwerk vaker afhangen van bijvoorbeeld de weersvoorspelling van het KNMI. Als die gunstig is voor het afsteken van vuurwerk, zal dat de verkoop zeker stuwen.”